Raad Dronten schrikt van verdubbeling tarief voor trouwen in het gemeentehuis

Dronten - De gemeenteraad van Dronten is geschrokken van de flinke verhoging die aanstaande bruidsparen volgend jaar moeten gaan betalen om in het gemeentehuis te trouwen. GroenLinks overweegt daarom over twee weken in de gemeenteraadsvergadering een voorstel in te dienen om de verhoging te spreiden over enkele jaren.

Meer dan verdubbeling

Wie dit jaar op een doordeweekse werkdag overdag wil trouwen in het gemeentehuis of daar een partnerschap wil laten registeren, betaalt daar dit jaar nog een bedrag voor van 225 euro. Volgend jaar zou dat volgens de nieuwe legesverordening die het college ban b+w de gemeenteraad voorstelt 490 euro worden. Dat is meer dan een verdubbeling.

Daar staat wel tegenover dat het trouwen op een locatie buiten het gemeentehuis goedkoper wordt. Waar dat doordeweeks nu nog 567 euro kost, wordt dat in 2020 365 euro. Maar veel politici vinden het desondanks overkoopbaar dat een tarief meer dan twee keer over de kop gaat.

Kosten doorberekenen

Wethouder Peter van Bergen zegt dat de nieuwe tarieven tot stand zijn gekomen nadat er nog eens goed was gekeken naar de tarieven en de kosten die daarbij horen. Toen bleek dat voor trouwen in het gemeentehuis jarenlang een te laag bedrag was doorberekend en andersom een te hoog bedrag. Daardoor was er ook een te groot verschil ontstaan. En een gemeente moet met de door haar opgelegde leges wel kostendekkend zijn.

Niet meer trouwen

Maar verschillende fracties in de gemeenteraad vrezen dat dit trouwlustigen nog eens dubbel laat nadenken over hun trouwplannen of dat zij hun heil buiten Dronten gaan zoeken. En dat kan niet de bedoeling zijn, zeker niet als de raads- annex trouwzaal in het straks gerenoveerde gemeentehuis er nog stralender bij ligt.

Waakhond

Suzanne Stoop was bovendien boos dat zij het nieuws over die drastische verhoging uit de pers moest vernemen. Ja, de gemeenteraad heeft de verordening ook wel gekregen, maar het is een ondoenlijke klus om alle oude en nieuwe tarieven vervolgens naast elkaar te leggen. ‘Schandalig! Moet ik dan echt de hele verordening doorlezen om te zien of hier sprake van is?’ Ze had graag gezien dat het college hierover actief had gecommuniceerd. ‘De pers als waakhond van de democratie,’ complimenteerde zij De Drontenaar, die het nieuws had gebracht. En passant kwalificeerde zij de FlevoPost daarbij tot ‘schoothondje’.

Wethouder Van Bergen trok wat betreft het niet actief informeren het boetekleed aan. ‘Er is binnen het raadsvoorstel wel aangegeven dat dit één van de verhogingen was, maar we hadden dat beter kunnen uitleggen.’