Kunstenaar start petitie om SGL van sloop te redden

Lelystad - De Lelystadse kunstenaar Ben Kamstra is een petitie gestart om Scholengemeenschap Lelystad (SGL) te redden van de sloophamer. Kamstra wil het gebouw aan het Kofschip, dat zijn schoolfunctie verliest als de nieuwe campus Porteum wordt geopend, een sociale, culturele en maatschappelijke bestemming geven.

Kamstra woont al sinds 1968 in Lelystad en is begaan met zijn stad. 'Voor mij is de maat vol. Er zijn al teveel gebouwen uit mijn jeugd gesloopt, zoals de eerste sporthal aan de Spaanderbank, de eerste school De Almere, school De Inktvis (voorloper van Ichthus), openluchtzwembad De Houtrib, De Waterwijzer en winkelcentrum Het Trefpunt'.

'Een plek van verhalen'

De kunstenaar benadrukt dat hij niet tegen de voortuitgang is. 'Maar ik vind het wel belangrijk dat sommige punten van herkenning bewaard blijven. Veel van de eerste bewoners van deze stad hebben op de SGL gezeten. De school is een begrip en een punt van herkenning. Typerend voor het hart en de ziel van onze stad. Een plek van verhalen'.

Cultureel erfgoed

Deskundigen hebben het schoolgebouw al als cultureel erfgoed bestempeld. 'Dit door zijn originele vorm, situering, unieke akoestiek en architectuur. Een plek die ruimte, vrijheid en openheid uitstraalt en symboliseert. Een pand dat we moeten behouden voor het nageslacht', stelt Kamstra.

De kunstenaar wil dat het gebouw een sociale, culturele en maatschappelijke bestemming krijgt. 'Een gebouw voor en door de bewoners van Lelystad. Een gebouw waar plek is voor het samen verhalen vertellen. Een plek voor exposities, tentoonstellingen, ateliers, kunstenaars, burgerinitiatieven, muziek, kleine verenigingen en kleine winkeltjes voor start-ups'.

Volgens Kamstra is er elders in de stad plek genoeg om woningen te bouwen. 'Deze plek is geweldig om een kunst, cultuur en natuur samen in één gebouw te vestigen'.

Petitie naar de politiek

De kunstenaar wil de petitie aanbieden aan de Lelystadse gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. 'Een volgende stap is het vinden van partijen die mee willen doen om dit plan te realiseren'.

De petitie ondertekenen kan hier.