Leerlingen Ichthus College leren de gevaren van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer

Dronten - Brugklassers van het Ichthus College in Dronten hebben deze week een gastles gehad van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets. Zien, leren en ervaren was het motto van de les. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

Kwetsbaarste verkeersdeelnemers

Bij ongevallen onder jongeren tussen de 12-24 jaar speelt bij 18 procent afleiding in het verkeer een rol speelt? Dat is bijna één op de vijf. Juist het gebruik van de smartphone op de fiets, met name het typen van berichten in bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook, leidt tot een grotere kans op een verkeersongeval. Uit ongevalsgegevens is gebleken dat fietsende scholieren de meest kwetsbare verkeersdeelnemers te zijn. In de les is ook aandacht besteed aan de MONO campagne. Deze campagne heeft als ondertitel: 'ongestoord onderweg'.

Tijdens de gastles hebben de leerlingen met elkaar gediscussieerd over hoe ze kunnen voorkomen dat ze onderweg door hun mobiel worden afgeleid. Bijvoorbeeld door het geluid van de mobiel uit te zetten of de mobiel gewoon in de tas te laten. Voor het beluisteren van muziek vonden veel kinderen het een goed idee om van tevoren een playlist te maken en onderweg maar een oortje in te doen. Ook je oren heb je namelijk hard nodig in het verkeer. Gaat je mobiel toch nog over, als je op de fiets zit, dan kan je natuurlijk ook gewoon afstappen.

MONO-tag

Na afloop van de lessen ondertekenden leerlingen een poster waarin ze aangeven hun mobiel in de zak te houden in het verkeer. Ook spoten enkele leerlingen een MONO-tag op de stoep bij de fietsenstallingen om ook leerlingen uit de hogere klassen aan het denken te zetten.

Op de fiets? Even niets… is een les van Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in opdracht van de provincie Flevoland en de gemeente Dronten.