Leerlingen Aeres VMBO krijgen sollicitatietraining van wethouder

Lelystad - Het Aeres VMBO Lelystad kreeg donderdagochtend hoog bezoek. Onderwijswethouder Elly van Wageningen kwam langs om sollicitatiegesprekken te oefenen met leerlingen uit klas 4.

De wethouder was niet de enige gast; er kwamen medewerkers van acht verschillende bedrijven over de vloer om sollicitatiegesprekken te oefenen met in totaal 138 leerlingen. Deelnemers waren onder andere de manager van het Apollo Hotel, Sander Kiezebrink, en Sandra Kamp, voorzitter van Vereniging Bedrijfskring Lelystad.

Goed voorbereid

Van Wageningen: 'Ik vond het bijzonder om te zien hoe serieus de leerlingen het namen. Iedereen was goed voorbereid en had van tevoren een cv en sollicitatiebrief gemaakt. Omdat er allerlei mensen van verschillende bedrijven naar ze toe komen, voelen ze zich serieus genomen. Ze voelen zich belangrijk, en dat zijn ze ook. We hebben ze hard nodig, zij zijn de toekomst van Lelystad. Die toekomst zie ik positief tegemoet'.

Goede start op de arbeidsmarkt

De sollicitatietraining is een terugkerend project op de school aan de Tjalk. Leerlingen leren een cv te maken, een sollicitatiebrief te schrijven en een sollicitatiegesprek te voeren. Het doel is om ze voor te bereiden op een goede start op de arbeidsmarkt.

Dit project organiseert de school samen met JINC. Deze organisatie zet zich in om jongeren te helpen op weg naar werk. Hun streven is om het talent van de jongeren hun toekomst te laten bepalen, en niet hun achtergrond. Van Wageningen: 'JINC zorgt voor een goede koppeling tussen het onderwijs en het bedrijfsleven, iets waar beide partijen veel baat bij hebben'.