Stationsplein
Door Kees Bakker

Gelopen race

Dronten - De lijst van tegenstanders van de komst van een Lidl in Dronten-West is groot: vrijwel alle supermarkten in Dronten. Biddinghuizen en Swifterbant zijn tegen, net als winkeliersverenigingen van de centra in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant, de Stichting Does, een aantal eigenaren van panden en de Winkeliersvereniging Dronten-Zuid.

Namens dertien bezwaarmakers is er een zienswijze ingediend op het bestemmingsplan, dat donderdag aan de orde komt in de gemeenteraad.

Daar staat geen enkele steunbetuiging tegenover, althans, niet bij de ingediende zienswijzen. De bewoners die zich hebben geactiveerd voor de komst van de Lidl laten wel van zich horen. Dat is één partij, maar wel één die namens 823 Drontenaren spreekt die een petitie hebben ondertekend.

Nu verwacht ik niet dat de discussie donderdag veel zal opleveren. Er wordt alleen gepraat over het wijzigen van het bestemmingsplan en daar zijn alleen ruimtelijke bezwaren op van toepassing. En de bezwaren die de tegenstanders hebben tegen de Lidl zijn economische bezwaren.

Die race is al gelopen. Toen het college van burgemeester en wethouders in een grijs verleden, het college had toen nog een andere samenstelling, een positieve grondhouding aannam voor de komst van de Lidl in Dronten-West, was dat pleit al beslecht. Als de raad het college had willen terugfluiten, had dat toen moeten gebeuren.

Nu zou een eventueel ‘Nee’ van de gemeente Dronten een enorme schadeclaim van de Lidl betekenen, reken maar op miljoenen, en voor dat geld krijg je dan niets terug. Kortom: of je nou voor- of tegenstander bent, we zullen ermee moeten leren leven, met die Lidl.