Stationsplein
Door Kees Bakker

Je moet elkaar ook iets gunnen

Lelystad - Ik vind het geweldig dat er vandaag de dag, als een persoon of bedrijf in nood is, soms spontane hulpacties ontstaan. Dat bijvoorbeeld voor de Manege Lelystad een crowdfunding in korte tijd zoveel oplevert, als ik dit schrijf staat de teller op bijna 17.000 euro, is hartverwarmend.

Het laat ook zien dat een samenleving in veel gevallen goed in staat is voor zichzelf te zorgen en op te komen. Daar heb je soms geen overheid of politici voor nodig.

Dat die politici, in dit geval Leefbaar Lelystad, ook wat willen doen, is ook mooi. De gedachte is simpel: vanuit het jaarlijkse budget van de motiemarkt is een kleine 20.000 euro ongebruikt. Als dat nu eens de gemeentelijke bijdrage is aan de crowdfunding? Mooi idee.

Dat andere partijen daar allerlei beren op de weg zien, is wat mij betreft kleinzielig. ‘Het geld is niet over, dat vloeit normaal gesproken terug naar de algemene voorzieningen’ is een geluid. Ja, normaal gesproken. Maar doen we dat nu één keertje anders. ‘De gemeente subsidieert geen bedrijven.’ Nee, dat is waar. Dat wordt ook niet voorgesteld. Er wordt voorgesteld een bepaald bedrag bij te dragen aan een crowdfundingsactie. Ik ben geen jurist, maar ik kan me niet voorstellen dat dat verboden is. En ja, de manege is een bedrijf.

Maar wel een bedrijf met een groot maatschappelijk nut, waar veel mensen plezier aan beleven. Een bedrijf dat buiten haar schuld door een ramp getroffen is en alle hulp kan gebruiken. Een bedrijf met een lange staat van dienst in Lelystad. Vanuit die gedachte is het bezwaar van ‘precedentwerking’ ook onzin. Als uitzonderingen niet meer de regel kunnen bevestigen, moeten we maar eens goed naar die regels gaan kijken.

Politiek is ook elkaar iets gunnen. En politiek draait helaas niet alleen of altijd om de inhoud, soms probeert men elkaar ook vliegen af te vangen. Ik hoop dat dat hier niet zal gebeuren. Dat het hier wel om de inhoud gaat. En dat men elkaar iets gunt. Kom op mensen, het gaat wel ergens over.

Lees ook:

Leefbaar Lelystad wil overschot Motiemarkt aan Manege Lelystad geven

'De liefde voor paarden houdt ons op de been'

Crowdfundingsactie voor door rhinovirus getroffen Manege Lelystad