Ontwerp voor nieuwe raadzaal Dronten is gereed

Dronten - De inrichting van de nieuwe raadzaal in het gemeentehuis van Dronten is klaar. De gemeenteraad praat donderdag over het nieuwe ontwerp, waar men zelf in natuurlijk ook over heeft meegedacht.

Allen in één ring

Voornaamste verandering binnen het ontwerp is dat de raadsleden niet meer plaatsnemen in twee ringen, maar in één. In een ovalen opstelling zijn er drie rijen voor respectievelijk negen, zeven en elf raadsleden. Verder komt er een mobiel spreekgestoelte. Het ovaal wordt gecompleteerd met een vierde rij met vijf zitplaatsen voor de voorzitter en de griffie. Dat is ook de plek waar bij andere gelegenheden het bruidspaar plaatsneemt. Het college van burgemeester en wethouders krijgt een aparte desk achter het ovaal.

Op de plek waar nu stoelen staan voor het publiek komen tribunes. Het achterste deel van die tribune wordt verhoogd, zodat iedereen goed zicht heeft. De raadszaal krijgt twee in- en uitgangen.

Sfeerverlichting

Het nieuwe middengedeelte van de politieke arena blijft vrij. Door boven de middenruimte van het ovaal speciale verlichting toe te passen, kan de sfeer van de raadzaal worden aangepast aan de verschillende gelegenheden waarvoor deze wordt gebruikt. Daarbij is ook de jaarlijkse lintjesregen een belangrijk evenement.

Tijdens commissie- en raadsvergaderingen kan ook buiten de raadzaal de vergadering worden gevolgd, waardoor gemeenteraadsleden en fractieassistenten elkaar kunnen afwisselen in de raadsbankjes. En, ook niet onbelangrijk, op de tribune komen vier vaste plekken voor de pers. Die plekken zijn geschikt om met een laptop achter te werken en er komt snel internet voor de persmuskieten. Eindelijk J.

Allure

‘De nieuwe raadzaal krijgt meer allure,’ vermeldt het voorstel, al is over de meubel- en materiaalkeuze nog geen beslissing genomen. Die moet aansluiten bij de nieuwe inrichting van de publieksruimtes van het straks gerenoveerde gemeentehuis.