Aviodrome kindvriendelijkste museum van Flevoland

Alphen aan den Rijn - Het Aviodrome uit Lelystad is door meer dan 4.000 Museuminspecteurs verkozen tot hét Kidsproof Museum van Flevoland. 'Je mag zelf een vliegtuig besturen en er is een 4D-film', aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Ruim 12.000 keer werden alle Nederlandse musea het afgelopen jaar onder de loep genomen door de Museuminspecteurs (tot en met 12 jaar).

Zestig musea, verspreid over het hele land, mogen zich komend jaar Kidsproof noemen. Het NEMO Science Museum in Amsterdam werd verkozen tot het kindvriendelijkste museum van heel Nederland. De musea ontvingen deze titel vrijdag tijdens de Museumkids Awards in het Archeon in Alphen aan den Rijn. Te midden van de top-10 Museuminspecteurs reikte presentatrice Kim-Lian van der Meij de prijzen uit. Na de Museumkids Awards is meteen het 9e inspectieseizoen gestart, dat tot en met 25 oktober 2020 loopt.

Museuminspecteur van het Jaar

Naast de zestig Kidsproof Musea is ook de Museuminspecteur van het Jaar bekend gemaakt: Mpho (11 jaar) uit Spijkenisse. Zij verdient de titel vanwege haar inhoudelijke inspecties op museumkids.nl: 'Mpho geeft heel positieve en bruikbare feedback. Zo zegt ze bijvoorbeeld dat het fijn zou zijn als de openingstijden worden verruimd zodat je na school nog naar een museum kunt en dat het fijn zou zijn als er meer familieaanbod zou zijn', aldus het juryrapport. 

Museumeducatie Prijs

Tijdens de Museumkids Awards is ook de Museumeducatie Prijs uitgereikt. Een tweejaarlijkse prijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om samenwerkingen tussen basisscholen en musea in het zonnetje te zetten. De hoofdprijs van 45.000 euro is voor het Sint-Maarten Debat van Museum Catharijneconvent onder andere in samenwerking met CBS De Wegwijzer uit Zeist. Het geldbedrag is bedoeld om bijzondere en vernieuwende projecten met het museale veld te delen en navolging ervan te stimuleren. Het project Wie ben ik, wie was jij? van het Nationaal Archief in samenwerking met Basisschool De Ark uit Den Haag ontving de tweede prijs van 5.000 euro.