Expositie toont identiteit van Dronten

Dronten - De oude raadszaal van het gemeentehuis in Dronten is het decor van de tentoonstelling ‘Dronten door Dronten’. Daarin zijn de meer dan 200 inzendingen te zien van inwoners naar aanleiding van de vraag van de gemeente om de identiteit van Dronten te verbeelden.

Werken op water

Het is geen traditionele expositie van foto’s, teksten en schilderijen aan een muur. De werken zijn op de grond gelegd, die voor de gelegenheid blauw is gemaakt. Daaroverheen ligt een loopbrug, die naar vier kanten loopt en aan twee kanten zelfs een bescheiden uitkijktoren heeft. Met verrekijker. De muren van de raadszaal zijn geschilderd in twee kleuren. Het lichte blauw geeft het N.A.P. aan: het peil tot waar het water zou komen als de omgekeerde badkuip die Flevoland is niet omringd zou zijn door dijken. In de hoek van de raadszaal staat bovendien een scherm, waarop de digitale inzendingen voor de expositie te zien zijn.

Verrassend

Wethouder Roelof Siepel is verrast en blij door het grote aantal inzendingen, maar ook door de kwaliteit er van. ‘In de inzendingen zijn een aantal rode draden te ontdekken. De ruimte in Dronten, de unieke geschiedenis, maar ook de saamhorigheid in en trots op Dronten.’

‘In 1982 is bij de oplevering van dit gebouw gekozen voor een kunstwerk, het reliëf aan de zijkant van het gemeentehuis. Dat verbeeldt nog heel erg onze geschiedenis. De inzendingen gaan verder. Het landschap, de samenleving, festivals en evenementen, het laat zien wat onze identiteit geworden is.’

Inspiratie

En al die inzendingen moeten nu de inspiratie gaan vormen voor een kunstenaar, die ermee aan de slag gaat en het moet verwerken in een kunstwerk. ‘In iets dat herkenbaar is, iets dat typisch is voor Dronten. Waarvan je ziet: ja, dit is niet Zaltbommel, Heerhugowaard of Emmen.’ Hoe dat zal gaan, welke kunstenaar er mee aan de slag gaat en hoe het eruit gaat zien, dat is allemaal nog niet duidelijk.

Tussen Rembrandt en ziektes

De tentoonstelling is samengesteld door Karin Langeveld. ‘Ik wilde een speelse en verrassende opstelling. Dat biedt je een totaal andere ervaring dan werken die gewoon aan de muur hangen. Ik hoop dat mensen er zo ook over na gaan denken.’ En ja, dit is wel iets anders dan de tentoonstellingen waar ze normaal mee bezig is. ‘De vorige ging over Rembrandt, de volgende over besmettelijke ziektes. Daar zit Dronten mooi tussen in,’ lacht ze.

Langeveld komt zelf niet uit Dronten en is aangenaam verrast door wat ze hier aantrof. ‘De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. De inzendingen zijn bijzonder: van raps tot foto’s, het barst allemaal van het enthousiasme. En ook Dronten heeft charme. Bij de polder dacht ik eerder toch een beetje aan vlak, wijds en leeg. Maar het is hier gezellig.’

De prijswinnaars

Nou ja, dat bleek ook bij de opening van de tijdelijke expositie. Het was druk, maar er was dan ook wat te verdienen: er werden prijzen uitgedeeld voor de mooiste inzendingen. Bij de inzendingen van de leerlingen van het basisonderwijs was er een derde prijs voor Felix en een tweede prijs voor Anne en Isa, allen van de Christiaan Huygensschool. De eerste prijs was voor Babet en Isabel van De Zonnewijzer.

Bij de andere inzendingen was er een derde prijs voor Regine Veen en een tweede prijs voor de serie foto’s van Mehmet Yozgatli. Maar de eerste prijs is ook waarlijk één van de blikvangers van de expositie: een aquarium met de door de leden van het Handwerk Café van het Pluspunt uit Swifterbant gemaakte vissen.

Verhaal bij eerste prijs

En daar zit een heel verhaal bij. ‘In het kamerscherm hangt een zee aan vissen, ieder met zijn eigen betekenis. Vissen, want wij leven op de bodem van de zee. De vissen doen ons denken aan de mensen in Dronten: want er zijn opvallende en onopvallende vissen/mensen, verschillend van vorm en kleur. Zwart of wit en alles er tussenin, groot en klein. Dik of dun. Regenboogvissen; ze symboliseren onze veelkleurigheid en veelzijdigheid. Iedereen hoort erbij! De meeste vissen zwemmen met de stroom mee, maar een enkeling zwemt tegen de stroom in. Dat houdt de massa alert! Goudvissen zijn er ook in de gemeente Dronten: kampioenen in sport of spel. Goudvissen, dat wil ook zeggen: wij houden van Oranje.’ Daarna volgen voor de bezoeker nog vijf opdrachten.

De expositie in de oude raadszaal is tot en met vrijdag 15 november te zien. Daarna gaat de raadszaal dicht voor de verbouwing.