Wethouder lanceert drankenbord op Albatros tijdens Nationaal Schoolontbijt

Lelystad - Wethouder van onderwijs, gezondheid en vitaliteit, Elly van Wageningen, heeft vrijdag de kinderen van basisschool De Albatros bezocht tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt is een jaarlijks terugkerend ontbijt op school, waarbij extra aandacht is voor hoe goed en gezond het is voor kinderen om te ontbijten.

Tijdens het ontbijt lanceerde de wethouder het drankenbord 'Hoeveel suiker zit er in?' De wethouder legde de kinderen uit dat water uit de kraan drinken de gezonde – en makkelijke! - keuze is.

Water uit de kraan is gezonde keuze

Het drankenbord ‘Hoeveel suiker zit er in?’ is bedoeld om op de basisschool kinderen op een speelse manier bewust te maken hoeveel suiker in gezoete drankjes zit. Kinderen leren hoe lang ze moeten wandelen of fietsen om de drankjes te verbranden en dat water uit de kraan de gezonde keuze is.

Toolkid 

Dit past bij het initiatief van De Albatros om werk te maken van het stimuleren van water drinken op school. Het bord is onderdeel van een toolkit waarmee op school, maar ook op andere plekken waar kinderen komen, met verschillende leuke werkvormen water drinken gestimuleerd kan worden. Deze toolkit komt beschikbaar voor scholen die willen overstappen op water drinken. Het drankenbord wordt aangeboden door Jongeren Op gezonde Gewicht Lelystad naar een idee van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht.   

Vignet Gezonde School

De Albatros is één van de zeven scholen die in het kader van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) structureel en planmatig werk maakt van gezond schoolbeleid. Dit doet de school door een goed voorbeeld te zijn naar ouders en kinderen. Hiervoor voert de school gezond schoolbeleid en 2 leerkachten volgen een scholing bij Windesheim om gezonde schoolcoach te worden. Het stimuleren van leerlingen tot een gezonde en actieve levensstijl is onderdeel van de visie van de school.

De inzet van de afgelopen jaren heeft geresulteerd in het vignet Gezonde School op het thema voeding en de school is bezig met het thema bewegen en sport.  

Lelystad is JOGG-gemeente

Sinds 2018 is Lelystad een JOGG-gemeente. JOGG is een aanpak die zorgt voor een daling van het aantal jongeren tot 18 jaar met overgewicht. Onder aanvoering van de JOGG-regisseur zetten partijen zich met elkaar in voor een gezonde omgeving voor jongeren. Dagelijks bewegen, gezond eten, water drinken en voldoende slapen wordt met JOGG de norm voor jongeren. De JOGG-aanpak in Lelystad is gestart in de buurten Jol, Punter, Galjoen in de Kustwijk en de buurten Kempenaar, Kogge, Gondel, Schouw in de wijk de Bolder. De focus ligt op kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar en hun ouders/verzorgers. Partners van het eerste uur zijn Gezonde Wijkaanpak, Sportbedrijf Lelystad, Welzijn Lelystad, GO Kinderopvang, Icare jeugdgezondheidszorg, Stichting SchOOL, Vakgroep Bewegingsonderwijs Lelystad, Stichting Christelijk, Primair Onderwijs, Scholengroep Katholiek Onderwijs Flevoland en Veluwe, Scholengemeenschap Lelystad, GGD Flevoland, Lelystadse boer en gemeente Lelystad.