Binnendijks bedrijventerrein Flevokust haven feestelijk geopend

Lelystad - Het binnendijkse bedrijventerrein Flevokust Haven in het noorden van Lelystad is donderdag geopend. Na twee jaar van voorbereiding is de eerste fase van het industrieterrein bouwrijp en gereed om bedrijven te ontvangen.

Onder meer de ruime kavels, de centrale ligging  en de uitstekende bereikbaarheid maken dat de belangstelling voor vestiging groot is. 

Haven volledig operationeel

Het binnendijkse bedrijventerrein vormt samen met de buitendijkse haven Flevokust Haven. Het is een samenwerkingsproject waarbij provincie Flevoland het buitendijkse deel van de haven en kade ontwikkelt en de gemeente Lelystad het binnendijkse deel voor haar rekening neemt. De haven is inmiddels een jaar in bedrijf, nu kan er ook gebouwd worden op het binnendijkse bedrijventerrein. De gemeente ontwikkelt in deze fase 43 hectare bedrijventerrein en maakt in fases – in overleg met de afnemende bedrijven – de grond bouwrijp. De eerste fase is nu gereed.  Daarmee is de haven compleet en volledig operationeel zowel buitendijks als binnendijks.

Nieuwe reservering voor bijna 12 ha getekend

De eerste bedrijven hebben zich al gemeld. Somerset Capital Partners heeft eerder getekend voor ruim 10 ha voor de bouw van een datacenter. Tijdens de opening werd door Patrizier  Beteiligungs AG de handtekening gezet voor een reservering van bijna 12 ha havengebonden logistieke bedrijven.

Logistieke hotspot

'Er is veel belangstelling. We staan hoog in verschillende lijstjes als logistieke hotspot', zegt wethouder economische zaken Janneke Sparreboom. 'Het is een sterk punt dat wij in Flevoland nog de ruimte hebben voor bedrijven. Bovendien is Lelystad een ondernemersstad, die graag de rode loper uitlegt voor bedrijven. De werkgelegenheid in Lelystad is ook dit jaar weer met ruim 1000 banen toegenomen, vooral in de handel en logistiek'.

Versterking regionale economie

Gedeputeerde Jan Nico Appelman: 'De provincie Flevoland is trots op de ontwikkeling van beide havens in Flevoland! We richten onze blik naar het water. We versterken hiermee onze regionale economie en vestigingsklimaat, midden in Nederland en in het hart van het IJsselmeer. Dit maakt onze provincie aantrekkelijk en uniek voor nieuwe bedrijven'.

Voordelen

Het bedrijventerrein is aantrekkelijk voor bedrijven door de ruime kavels, de goede bereikbaarheid over water, de weg, het spoor en de lucht, de grote bouwhoogte en de hoge milieucategorie (5,3). Flevokust Haven is daardoor bij uitstek geschikt voor logistiek (gerelateerde) bedrijven, maakindustrie en agrifood. Ook de nabijheid van de Maximacentrale, het recent opgeleverde zonnepark van 30 ha en de mogelijkheden die dit biedt voor bedrijven, maakt vestiging op Flevokust Haven interessant. 

Nieuwe energieconcepten

Met ENGIE en de provincie is een intentieovereenkomst getekend om met elkaar energieconcepten te onderzoeken en toe te passen binnen Flevokust Haven. Bijvoorbeeld gebruik van restwarmte van de Máximacentrale en het toekomstige datacenter, het toepassen van zonnepanelen op daken van bedrijven en het verwerken van afvalwater binnen het terrein door gebruik te maken van de oude viskweekbakken voor buffering en infiltratie. Dit alles in het kader van duurzame gebiedsontwikkeling.  

Lees hier meer informatie over bedrijfsvestiging op het binnendijkse industrieterrein van Flevokust Haven.