Stakende leerkrachten De Klimboom helpen in de zorg

Dronten - Leerkrachten van basisschool De Klimboom in Dronten gaven een maatschappelijke draai aan de landelijke onderwijsstaking. Naast het bijwonen van de manifestatie ‘Investeer in onderwijs’ in Lelystad boden zij woensdag activiteiten aan voor bewoners met dementie in woonzorgcentrum Coloriet De Regenboog in Dronten.

Net als in de zorg is in het onderwijs meer geld nodig. In beide beroepsgroepen is behoefte aan meer medewerkers en middelen, zodat én kinderen én ouderen de aandacht krijgen die zij verdienen. 'Deze samenwerking vandaag is een mooie manier van solidair zijn en aandacht vragen voor de problematiek in het onderwijs en de zorg'.

Extra aandacht voor bewoners

'Vandaag geven wij geen taal en rekenen, maar geven wij de bewoners extra aandacht', aldus Ludo van Doornik, directeur van basisschool De Klimboom. Een aantal leerkrachten bracht met bewoners in rolstoel een bezoek aan de markt. Anderen gingen met de ouderen sjoelen, koekjes bakken, bloemschikken of verwenden ze door de nagels te lakken. 

Waarom toch deze onderwijsstaking

'Het is niet dat we niet blij zijn met de extra middelen voor het onderwijs, maar het grootste deel is niet structureel'. Dat betekent dat schoolbesturen geen zekerheid hebben dat ze hiervoor verplichtingen op lange termijn aan kunnen gaan, zoals salarisverhoging of meer vast personeel. 'Wij denken niet dat een incidentele investering van 460 miljoen het acute probleem van het tekort aan leraren kan opheffen. Het lerarentekort is structureel en kan alleen maar met structurele maatregelen opgelost worden'.

Lees ook: Stakende onderwijzers voeren actie op Stadhuisplein