Stationsplein
Door Kees Bakker

Gevaarlijke kunst

Dronten - Bij de discussie over het nieuwe landschapskunstwerk in Dronten en de veiligheid daarvan gaat het niet alleen om mensen die er mogelijk vanaf kunnen vallen. De eerste reactie van het zien van mensen op de oppervlakte van het kunstwerk is ‘Oh, als ze er maar niet vanaf kukelen’.

En daarbij kun je de vraag stellen in hoeverre dat een verantwoordelijkheid is van de gemeente of van de mensen zelf.

Maar er is nog iets anders. Ik moet eerlijk zijn, ik zelf heb dat aspect ook een onderbelicht. Het kunstwerk zelf is hol van binnen. Daarbinnen ligt onregelmatig puin. Maar de oppervlakte van het werk, dus waar de mensen of het nou wel of niet mag op gaan staan, is niet berekend op grote groepen mensen. De constructie is berekend op een belasting als sneeuw, wind en een paar mensen die erop gaan om het schoon te maken, maar niet op grote groepen mensen.

Nu moet je je voorstellen dat er, zoals iemand laatst tegen mij suggereerde, een paar bezoekers van Defqon of Lowlands, denken ‘He, leuk, laten we daar een afterparty organiseren!’ Het stroomt vol, het is gezellig, er wordt gedanst. Als er dan mensen door de oppervlakte vallen omdat die daar niet op is berekend, kan dat serieus mis gaan. Dan is het wat begrijpelijker dat er naar de gemeente of een andere overheid wordt gekeken: waarom hebben jullie dat niet voorkomen?

Ook dan kun je nog steeds betogen dat het een verantwoordelijkheid van mensen zelf is, zeker als er een bord zou staan met ‘Niet meer dan vier mensen tegelijk op het oppervlak’ of zoiets, maar het brengt wel een extra dimensie aan in de discussie waar de overheid zich wel of niet verantwoordelijk voor moet voelen. Waarvan akte!