Stationsplein
Door Kees Bakker

Wat is wijsheid?

Dronten - Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet precies weet. Moet je het de gemeente of provincie kwalijk nemen dat er niet goed is nagedacht over de veiligheid van het nieuwe landschapskunstwerk, of is het een verantwoordelijkheid van de bezoeker zelf?

Feit is dat er door het kunstwerk een trap naar boven leidt, dat bezoekers vervolgens gewaarschuwd worden dat beklimmen voor eigen risico is en dat mensen het kunstwerk op klimmen waar dat niet de bedoeling is. En aangezien er op het kunstwerk geen hek is, is er wat dat betreft geen barrière voor mensen die dreigen er af te vallen.

De ene kant van het verhaal is dat het mensen redelijk makkelijk wordt gemaakt er op te klimmen en dat dat dus ook gebeurt. Sterker: er zijn mensen die hun kind er op hijsen en lekker hun gang laten gaan. Dus zou het een logische reflex zijn van een verantwoordelijke overheid om dat erop klimmen lastiger te maken. Voor de veiligheid van een ieder.

De andere kant van het verhaal is dat als een verbodsbord of waarschuwing niet genoeg is voor mensen iets te laten, het einde toch een beetje zoek is. Moet je om iedere boom een bord ‘Niet in klimmen, valgevaar!’ plaatsen, om gevaarlijke situaties te voorkomen? Mag je ook nog een beetje uitgaan van het gezonde verstand van mensen?

Tja, lastig hoor. Is het wachten op ongelukken? Misschien. Op een mooie zomerdag nodigt het kunstwerk misschien wel uit om op rond te hangen. In de avond is het wellicht een mooie plek om een spannende barbecue te houden, als je van avontuur houdt. En als daar dan alcohol aan te pas komt, zit een ongeluk in een klein hoekje. Maar ja. het is ook wel weer Nederlands om dan snel te wijzen naar de overheid, die was gewaarschuwd en geen maatregelen heeft genomen. Iedereen heeft toch ook een eigen verantwoordelijkheid.

Kortom: ik sta in dubio. Des te benieuwder ben ik naar het staartje dat deze discussie zal krijgen.