Stationsplein
Door Kees Bakker

Gezocht: creatieve oplossing

Lelystad - De gemeente is het niet eens met GroenLinks, die vragen heeft gesteld over de vermeende inkomstenderving van horeca in Bataviahaven tijdens de Hiswa te Water begin september. De klacht is niet nieuw: ook vorig jaar klaagden horecaondernemers over inkomstenderving. Op de vraag van de gemeente dat te onderbouwen met cijfers, is echter nooit een reactie gekomen.

Ik snap de klacht wel. Misschien dat er nog niet eens daadwerkelijk sprake is van inkomstenderving. Voor één van de restaurants in Bataviahaven geldt dat in ieder geval, want die was ook cateraar van het evenement. Maar het grote pijnpunt is dat de haven middels dichte hekken met witte doeken is afgesloten. Niet alleen tijdens het evenement, van 4 tot en met 8 september, maar ook enige tijd daarvoor, tijdens de opbouw.

En dat is niet wat je graag ziet, als ondernemer in dat gebied. Het uitzicht op de haven is één van de unique selling points van de horeca in Bataviahaven. Als die een paar weken verdwijnt, omdat een evenement met duizenden bezoekers je het zicht ontneemt, is dat even slikken.

Dan zou je simpel kunnen zeggen ‘Laat die hekken weg’, maar dat is natuurlijk ook geen oplossing. Het gaat om een evenement waar je een kaartje voor moet kopen. Als hekken al niet nodig zijn om ervoor te zorgen dat bezoekers dat ook doen, is het ook nodig voor de veiligheid, om wat er op het evenemententerrein gebeurt beter onder controle te hebben.

Je zou denken dat er vandaag de dag dan ook wel transparante hekken te bedenken zijn. Of die iets met die witte doeken, maak daar mooie posters van. Creatief is er best wel een oplossing te bedenken, lijkt mij. Het zou goed zijn als de aandacht daarop gericht wordt. Want de Hiswa zouden we toch ook niet kwijt willen als evenement.

Lees ook: GroenLinks: 'Lokale ondernemers leden schade als gevolg van Hiswa te water'