Stationsplein
Door Kees Bakker

Gemiste kans

Dronten - In een poging de detailhandel te beschermen heeft de gemeenteraad donderdag onder aanvoering van de VVD en CDA besloten geen perifere detailhandel toe te staan aan de rand van bedrijventerrein De Poort van Dronten.

Het is een wat vreemde en krampachtige manier om centra te beschermen. Het is nooit een sterk signaal als je dat doet door concurrentie tegen te gaan. De centra in de kernen worden versterkt, daarvoor zijn allerlei actieplannen in de maak. Als je in de kracht daarvan gelooft, hoef je niet uit te sluiten dat een woonwinkel zich aan de rand van een dorp vestigt, omdat die in Sinterklaastijd ook wel eens wat speelgoed verkoopt.

Het gevolg is dat als er zich, laten we een ander voorbeeld noemen, een groot autobedrijf bij de gemeente meldt met de vraag ‘Wij willen op een mooie zichtlocatie een nieuw bedrijf starten’, de gemeente gedwongen is te zeggen ‘Dan kunt u zich melden bij deze bedrijven en kijken of die nog geschikte panden voor u hebben. Wij kunnen u niet helpen, want wij hebben geen kavels meer in de aanbieding’. Dat is niet handig: op die manier ben je op z’n minst minder goed in staat om kansen die zich aandoen te verzilveren. Want de vraag is of dat bedrijf genoegen neemt met één van de weinige kavels die beschikbaar is, laat staan de panden die daar op staan.

De vraag is ook of de detailhandel in de centra er mee geholpen is. Meer aanbod schept vaak ook meer vraag. Een woonwinkel die ook speelgoed verkoopt in Sinterklaastijd, kan er ook toe leiden dat als mensen daar niet slagen voor wat ze zoeken, ze alsnog even het dorp in gaan om daar te kijken. Gemiste kans lijkt mij, waarbij de VVD, CDA en LD zich vooral hebben laten leiden door angst, zoals donderdag ook al werd gezegd.

Lees ook: Gemeenteraad blokkeert perifere detailhandel langs Dronterringweg