Politiek is een moeilijk onderwerp, maar zó gaat het leven

Dronten - Maar liefst elf schoolklassen ontving de gemeente Dronten vorige week in het gemeentehuis voor een educatief programma over de lokale democratie. Samen met raadsleden speelden zij een raadsvergadering na. Mét microfoons, woordvoerders, vragenrondes en een heus debat.

Op dezelfde dag maakten de kinderen kunstwerken die typische Drontense kenmerken uitbeelden. Aanleiding van het programma is de vernieuwing van het gemeentehuis, waarbij de samenleving intensief wordt betrokken.

Democracity

Met het spel Democracity maakten kinderen uit groep 7 en 8 uit het basisonderwijs kennis met democratische besluitvorming. De kinderen kregen de opdracht een stad te bouwen en moesten met elkaar bepalen welke faciliteiten er moesten komen. Ze richtten daarvoor politieke partijen op en kregen de vraag: wat vindt jouw partij belangrijk voor Dronten?

Er werd gediscussieerd over huizen, een ziekenhuis, parken, bossen, laadpalen voor elektrische auto’s, een universiteit, afval scheiden, winkels, een dierenasiel en heel veel meer. De woordvoerder van elke partij mocht naar voren komen en vanaf het spreekgestoelte de voorkeuren van de partij beargumenteren. Er waren vragenrondes, er mocht gelobbyd worden en uiteindelijk werd er gestemd.

'Typerend voor Dronten'

Raadslid Ingrid Paalman (ChristenUnie) woonde het programma bij van groep 8 van basisschool De Golfslag: 'Kinderen leren vandaag dat iets niet zomaar ontstaat. Wat jij vind staat altijd in relatie tot wat een ander vindt en voelt. Ik vond het mooi om te zien dat de kinderen zich in het debat zo coöperatief opstelden. Ze werkten op een heel positieve manier samen, dat vind ik wel typerend voor Dronten'.

Docent Niels Eltingh van basisschool Aan Boord: 'Politiek is een moeilijk onderwerp, maar door de kinderen het op deze manier te laten ervaren, in een echte raadzaal, met spreekgestoelte een microfoon en een voorzitter, gaat het leven. Ze leren dat niet alles kan, dat er altijd keuzes gemaakt moeten worden. En dat je dan ook te maken hebt met de wensen van anderen. Je moet dus niet alleen goed nadenken en goede argumenten hebben, maar ook goed luisteren en samenwerken. Op onze school gebruiken we de pijler: hoofd, hart en handen. Het spel dat we hier mochten spelen over democratie sluit hier mooi bij aan. Mijn klas vond het erg leuk, ik denk dat ze zich dit over twintig jaar nog herinneren'.

[De tekst gaat verder na de foto]

Festival

Middelbare scholen kregen de opdracht om een festival te organiseren. Zij kregen een budget, moesten fondsen werven, keuzes maken over wel of geen alcohol, overlast, beveiliging, etcetera. Er werd fanatiek en op een behoorlijk niveau gedebatteerd.

Betrokken zijn bij de gemeente

Suzanne Stoop (PvdA) begeleidde meerdere klassen bij het programma over democratie: 'De leerlingen hebben denk ik een goed beeld gekregen van hoe het er aan toegaat in de gemeenteraad. Ik hoop dat ik heb kunnen overbrengen hoe mooi het is om niet langs de zijlijn te staan. Om te proberen jouw bijdrage te leveren. En misschien soms zelfs het verschil te kunnen maken'.

Enthousiast

De leerlingen toonden zich enthousiast en betrokken. Inge: 'Het was echt leuk vandaag, je leert nu wat de verschillende taken in de gemeente zijn en wat zij doen'. Jeroen: 'Ik heb geleerd dat een dorp nooit zomaar alles kan hebben, je moet keuzes maken'.

Jeffrey vult aan: 'De gemeenteraad moet eerst discussiëren voordat ze dingen kunnen bouwen. En de meerderheid moet het erover eens zijn dat iets nodig is'.

Creatief

De leerlingen spraken niet alleen met elkaar over wat zij belangrijk vinden voor hun dorp. Behalve het programma in de raadzaal, werd hen ook een workshop aangeboden in De Meerpaal. Tijdens de workshops beeldden zij op heel verschillende manieren uit wat typisch is voor Dronten. Er werden onder meer schilderijen gemaakt, vlogs en foto’s.

Aanleiding

De gemeente Dronten verbouwt het gemeentehuis en betrekt de samenleving bij het vormgeven van 'Het huis van de gemeente'. Wat is typerend voor Dronten? En hoe zou dat tot uiting kunnen komen in het 'Huis van de Gemeente'? De resultaten zijn te zien tijdens een tentoonstelling in de raadzaal van het gemeentehuis vanaf 31 oktober.