Helikoptertellingen boven de Oostvaardersplassen

Lelystad - Staatsbosbeheer telt deze week voor de negende keer de grote grazers in de Oostvaardersplassen vanuit een helikopter. Op deze manier wil de beheerder inzicht krijgen in de aantallen edelherten, konikpaarden en heckrunderen in het natuurgebied.

Er worden meerdere vluchten gedaan om zo precies mogelijk te kunnen tellen. De methode voor het tellen van de dieren in het gebied is negen jaar geleden voor het eerst gebruikt.

Bronst afgelopen

'De tellingen worden in deze periode van het jaar gedaan omdat de bronst voor de edelherten bijna is afgelopen, en het momenteel geen broedseizoen is voor vogels. Het effect van de helikopter op de dieren (zoogdieren en vogels) in het gebied wordt goed in de gaten gehouden', legt boswachter Mikal Folkertsma uit.

Drones

'Door elk jaar op dezelfde manier de tellingen uit te voeren, krijgen we een zo nauwkeurig mogelijk beeld over het aantal grote grazers dat in het gebied loopt. Deze gegevens gebruiken we voor het beheer. We onderzoeken de mogelijkheden om de tellingen in de toekomst met drones uit te kunnen voeren, maar op korte termijn is dit nog niet praktisch uitvoerbaar'.

Er vinden zowel vanuit de lucht als op de grond tellingen plaats. Folkertsma: 'Doordat een helikopter langzamer kan vliegen dan een vliegtuig en bovendien kan blijven hangen boven een plek met veel dieren, verwachten we zo precies mogelijke cijfers'.