Bevrijdingsdag krijgt volgend jaar een extra feestelijk karakter

Dronten - De viering van 75 jaar vrijheid in Dronten krijgt volgend jaar een speciaal karakter. StaDronten, de Klokbeker en de IJsvogel hebben daarvoor de handen inéén geslagen. Met geld van de gemeente moet het een bijzonder feest worden.

Gemeentelijke bijdrage

Burgemeester Jean Paul Gebben maakte donderdag bekend dat de gemeente 2.500 euro opstartkosten bijdraagt aan de organisatie. ‘Daarnaast stellen we voor elke euro die zij aan sponsorbijdrage weten te krijgen als gemeente ook een euro beschikbaar, tot een maximum van 20.000 euro.’

Eén artiest in drie dorpen

Hoe het feest op bevrijdingsdag er vervolgens uit gaat zien, is aan de drie organiserende stichtingen. Eén idee ligt al vast. ‘Aansluitend aan de Nationale Viering van Bevrijdingsdag, waarbij een aantal artiesten altijd per helikopter rondgevlogen wordt om op verschillende bevrijdingsfestivals in den lande op te treden, is een deel van het geld bestemd voor een artiest of band die in alle drie de dorpskernen zal optreden.’

Hoe die act van dorp naar dorp gaat, is nog niet bekend. De kans dat het met een helikopter zal gebeuren is wellicht wat minder groot, maar per trekker zou wel weer goed bij het Flevolandse karakter passen. Gebben vindt dat een aardige suggestie, maar laat het met vertrouwen aan de organisatoren over.   

Extra inspanning

Met de aankondiging van het feest en de gemeentelijke bijdrage, geeft de gemeente gehoor aan de oproep van de Commissaris van de Koning Leen Verbeek aan de Flevolandse gemeenten, om volgend jaar op een speciale manier stil te staan bij ’75 Jaar Bevrijding’.

‘En omdat het om een zo speciaal iets gaat, zal ik me zelf ook inspannen een twintigtal grote sponsoren binnen te halen. Ik wil wel graag dat u erbij zet dat dat een uitzondering is. Normaal doe ik dat niet,’ lacht burgemeester Gebben.