Deel Tweede kamer wil onderzoek naar haalbaarheid Lelylijn

Den Haag - Bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Waterstaat heeft een deel van de Tweede Kamer in Den Haag een nieuwe poging gedaan om de haalbaarheid van de Lelylijn serieus te onderzoeken.

SP-Kamerlid Cem Laçin kwam met een motie waarin hij wil dat de regering samen met de regio de mogelijkheid voor de Lelylijn in kaart brengt, meldt de Leeuwarder Courant. Hij wil voor het kerstreces antwoord over het opstarten van een haalbaarheidsonderzoek.

De spoorlijn Lelystad-Heerenveen-Groningen biedt grote kansen voor woningbouw en werkgelegenheid, stelt Laçin. 'De toegezegde buslijn wordt ook door de regio niet gezien als serieus alternatief.' 

Pandjesprins

De SP’er wil dat de staatssecretaris samen met de Lelylijngroep een serieus onderzoek start. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken moeten hierin worden meegenomen. 'Waar verbeteringen van een spoorverbinding naar Zandvoort voor het Formule 1-feestje van pandjesprins Bernhard zo gepiept zijn, wordt de Lelylijn tot nu toe weggeschoven. Laat dit kabinet bewijzen dat het er niet voor een handjevol mensen is, maar zich ook wil inzetten voor Noord-Nederland.' D66 en de PvdA steunden de motie.