Tijdelijk bouwhek houdt beklimmers landschapskunstwerk tegen

Biddinghuizen - De gemeente Dronten maakt zich zorgen over het feit dat mensen bovenop het nieuwe landschapsmonument bij de Bremerbergdijk in Biddinghuizen klimmen. Ondanks de boodschap dat dat op eigen risico is, is men toch bang voor ongelukken.

Daarom plaatst men bij de trap voorlopig een bord ‘Verboden te beklimmen’, in drie talen, en wordt deze ook tijdelijk afgesloten. Dit in afwachting van een definitieve oplossing.

Schrik aangejaagd

Het beeld van mensen die het kunstwerk beklimmen, aan de rand gaan staan en een selfie nemen, heeft de gemeente toch een beetje de schrik op het hart gejaagd. ‘Iedereen is natuurlijk verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag. Maar ik vind toch dat we hier serieus naar moeten kijken,’ zegt wethouder Irene Korting.

Punt is alleen wel: de gemeente gaat niet over het kunstwerk. Het is het eigendom van de provincie, de kunstenaar is degene die gaat over eventuele aanpassingen en het staat op grond van Staatsbosbeheer. Maar omdat de gemeente het ook niet op haar geweten wil hebben dat er vandaag of morgen iemand over het randje naar beneden kukelt, is men toch overgegaan tot afsluiting van de trap.

Niet de bedoeling

Ondertussen wil de wethouder het gesprek aangegaan met de provincie en de kunstenaar over een permanente oplossing. Want ook al is het dus niet de bedoeling het kunstwerk te beklimmen, het is nu relatief eenvoudig en gebeurt volop.

De trap die naar de oppervlakte leidt is bedoeld als uitkijkpunt. ‘Het uitkijkpunt is verdiept aangelegd om te voorkomen dat mensen op het plateau gaan staan. Desondanks zien we dat nu wel gebeuren. Het dak is berekend op de belasting van sneeuw en wind en ook een paar mensen die het dak opgaan om het schoon te maken, maar niet op een mensenmassa. Bij het ontwerp van het kunstwerk was niet bedacht dat dat zou gebeuren. Nu er iets anders gebeurt dan verwacht, reageren we als gemeente vanuit de optiek van veiligheid met het toepassen van het tijdelijk plaatsen van een bouwhek aan de onderkant van de trap.’