Suzanne, Lottie en Elselien zijn Taalhelden van Flevoland

Lelystad - De drie Taalhelden van de provincie Flevoland zijn afgelopen maandag en dinsdag bekendgemaakt. Suzanne van Meenen, Lottie Debets en Elselien van Asten werden verrast door de Lelystadse wethouder Elly van Wageningen en de Stichting Lezen & Schrijven.

Het drietal is verkozen tot de Taalhelden van de provincie Flevoland 2019, ieder vanwege zijn of haar unieke en bijzondere inzet voor taal. Met de regionale Taalheldenverkiezingen vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.

'Taalhelden zijn mensen die zich in het bijzonder inzetten voor een beter geletterd Nederland. Het zijn de mensen die eruit springen: echte doorzetters of mensen die er alles aan doen om iemand anders verder te helpen', zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven.

Suzanne van Meenen

Suzanne van Meenen is gekozen als taalheld in de categorie Taalcursist omdat zij op volwassen leeftijd is gestart met taallessen. Aangemoedigd door haar werkgever (Mac3Park) heeft ze contact gezocht met het Huis voor Taal in Lelystad. Vervolgens is zij gekoppeld aan een taalmaatje met wie zijn samenwerkt aan het verbeteren van haar taalvaardigheid.

Wethouder Van Wageningen over Suzanne: 'Zij heeft het aangedurfd om ondanks haar schaamte weer aan de slag te gaan met haar taal. Daarnaast moedigt zij nu zelfs anderen aan om hetzelfde te gaan doen. Een voorbeeld voor Lelystad'.

Lottie Debets

Lottie Debets is Taalheld in de categorie Taalbegeleider geworden. Zij is gekozen vanwege haar brede inzet op het gebied van taal. Zo werkt zij onder andere voor de Voorleesexpress, bij Gilde Samenspraak en ook nog als begeleider bij de participatieverklaring.

De wethouder over Lottie: 'Lotte heeft een warme persoonlijkheid en weet op een niveau te spreken dat ook door anderstaligen en laaggeletterden goed begrepen wordt. Tevens durft ze zich kwetsbaar op te stellen waardoor deelnemers zich ook sneller op hun gemak voelen'.

Elselien van Asten

Elselien van Asten is gekozen als Taalheld in de categorie Bruggenbouwer omdat zij zich met passie inzet als coördinator bij Samenspraak Lelystad en hun ook vertegenwoordigt in het Huis voor Taal. Tevens begeleidt zij zelf iemand om de Nederlandse taal eigen te maken. Tenslotte doet zij via seminars en workshops regelmatig kennis op over de aanpak van laaggeletterdheid en verspreidt zij deze kennis weer onder haar collega’s en vrijwilligers.

Marten Groen van Stichting Lezen & Schrijven over Elselien: 'De combinatie van taalcoach, coördinator en haar kennis over laaggeletterdheid maken haar terecht tot Taalheld in de categorie Bruggenbouwer in Flevoland'.

Twee van de Taalhelden werden tijdens hun activiteit verrast door de wethouder met hun benoeming. Elselien werd een dag later tijdens haar werk verrast door haar collega’s van het Huis voor Taal en Stichting Lezen & Schrijven.

Landelijke verkiezing

Alle regionale Taalhelden mogen meedoen aan de landelijke Taalheldenverkiezing in januari. Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In Flevoland heeft bijna 16% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.taalvoorhetleven.nl.