‘Druk druk druk’: grafiek in De Kubus

Lelystad - In De Kubus in Lelystad wordt donderdagavond om 19.30 uur de grafiektentoonstelling ‘Druk druk druk’ van Else van Luin geopend.

Er worden zowel traditionele etsen als hout- en linosnedes en prenten die tot stand zijn gekomen middels de collagraphtechniek te zien. Ook is er werk te zien dat digitaal tot stand is gekomen.

Nieuwe technieken

‘Ik heb er voor gekozen om ook nieuwe kunstvormen hierbij te betrekken. Er vinden nu eenmaal allerlei ontwikkelingen plaats. Er ontstaan steeds nieuwe technieken, waarvan kunstenaars gretig gebruik maken en die soms tot geheel nieuwe kunstvormen leiden. Kunst is per definitie in beweging en grafische kunst is dit evenzeer,’ aldus Else van Luin.

30 jaar KVF

Directe aanleiding voor deze expositie is het 30-jarig bestaan van de KunstenaarsVereniging Flevoland (KVF). Het jubileum wordt gevierd met dertig projecten, verdeeld over het hele jaar en over heel Flevoland. ‘Druk druk druk’ is het 25ste project.

Van de KVF doen acht kunstenaars mee. Else van Luin heeft hen uitgenodigd om ofwel grafisch werk te tonen, dan wel in hun eigen stijl en met eigen materialen hun persoonlijke verbeelding van het begrip ‘Drukkunst’ in te sturen.

Else van Luin is sinds september 2017 docent Grafische Technieken en zes van haar cursisten doen mee.

Grafiek2019

Een derde aanleiding wordt gevormd door Grafiek2019, een landelijke grafiekmanifestatie die is georganiseerd door de vanuit het Grafiekplatform VOG voortgekomen Stichting Grafein. Vanuit het Grafiekplatform VOG doen twintig kunstenaars mee.

De expositie is gratis te bezichtigen tot en met 17 december tijdens de reguliere openingstijden van De Kubus.