Jurist Jan Westmaas uit Meppel waarnemer in Noordoostpolder

Emmeloord - Jan Westmaas is de nieuwe waarnemend burgemeester van gemeente Noordoostpolder. Dat heeft commissaris van de Koning Leen Verbeek dinsdagavond bekendgemaakt via Twitter.

Verbeek had alle fractievoorzitters van de raad uitgenodigd op het provinciehuis in Lelystad om kennis te maken met de waarnemend burgemeester.

Westmaas is volgens de provincie een ervaren bestuurder en was in het verleden advocaat. In de periode van 2005 tot 2016 was hij burgemeester van de gemeente Meppel. Daarvoor was hij wethouder in Dronten. Op dit moment is hij jurist bij een advocatenkantoor. Westmaas is ook de voorzitter van de Raad van Toezicht van Omroep Flevoland.

Westmaas woont in Meppel en moet bijdragen aan het normaliseren van de verhoudingen in de gemeente Noordoostpolder. De 65-jarige heeft van de commissaris als opdracht meegekregen om te (laten) verkennen hoe de raad, het college en de ambtelijke organisatie zich tot elkaar verhouden en de wijze waarop zij hun rol en verantwoordelijkheid invullen. Ook moet Westmaas toezien op een heldere en eenduidige toepassing van procedures en processen. De uitkomsten hiervan moet hij rapporteren aan de commissaris.

Nieuwe burgemeester pas in 2021


De waarnemer neemt voor onbepaalde tijd het burgemeesterschap over van Harald Bouman. Het streven is dat er in 2021 een nieuwe burgemeester wordt benoemd. Bouman, die 10 maanden burgemeester was in Noordoostpolder, kondigde vorige week maandag zijn plotselinge vertrek aan. Hij kon niet verder omdat zijn visie en aanpak op besturen niet aansloot bij wat op het gemeentehuis in Emmeloord gangbaar is.