Lelystadse plan van aanpak lachgas is klaar

Lelystad - Het eind vorige maand aangekondigde plan van aanpak van de gemeente Lelystad om het gebruik van lachgas tegen te gaan, is klaar. Met zeven acties hoopt de gemeente het toegenomen gebruik van het roesmiddel een halt toe te roepen.

Grote vlucht

Het gebruik van lachgas heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Met name onder jongeren is het gebruik gestegen. ‘Lachgasgebruik concentreert zich onder jongeren en jongvolwassene tot 30 jaar. Het gebruik van lachgas onder mbo- en hbo-studenten ligt hoger dan onder scholieren,’ constateert de gemeente in het plan van aanpak.

Lachgas, meestal ingenomen via ballonnen die met lachgaspatronen zijn opgeblazen, zorgt voor een kortstondige, prettige roes. Bij veelvuldig, excessief gebruik leidt dat tot blijvende gezondheidsklachten. Bovendien zorgt het gebruik voor overlast en blijven daarna de lachgaspatronen als stille getuigen van het gebruik op straat achter. Probleem is wel dat de patronen, die ook worden gebruikt voor slagroomspuiten, gewoon verkocht mogen worden.

Afspraken met horeca

‘De gemeente Lelystad wil het misbruik van lachgas aanpakken, het gebruik in de horeca en publieke ruimte actief ontmoedigen en lachgas tijdens evenementen blijven verbieden,’ meldt het plan van aanpak.

Dat wil de gemeente bereiken door afspraken te maken met horecaondernemers. Vorige maand bleek dat twee horecazaken in Lelystad lachgas verkopen. Door afspraken te maken, zoals geen verkoop aan minderjarigen, geen aanbiedingen, geen reclame voor de verkoop en geen verkoop op drukke avonden, hoopt de gemeente dat in te dammen. Overigens verbiedt de drank- en horecawet ‘kleinhandel’ vanuit een horecagelegenheid. Daarmee zou de verkoop van ballonnen en patronen sowieso niet mogen, maar daarover lopen nog rechtszaken elders in Nederland.

Andere acties

Verder wil de gemeente ‘hotspots’ waar lachgas wordt gebruikt in kaart brengen, om daar dan gericht met de gebruikers in gesprek te kunnen gaan. Ook wil men de verkoop van lachgas via vergunningen ontmoedigen en verstoren. Bij evenementen is de verkoop al verboden. Verder wil men het onveilig vervoeren van (meer dan twee kilo) lachgas beboeten, komt er effectieve voorlichting over het gebruik en de gevaren er van en wil men kijken of men verkopers ertoe kan bewegen geen patronen meer te verkopen. Sommige winkels zijn al gestopt met de verkoop. Daarnaast wil men als er overlast wordt geconstateerd daar tegen optreden. De APV (algemene plaatselijke verordening) biedt al die mogelijkheid.

Politiek

De gemeenteraad buigt zich binnenkort over het plan van aanpak. Verschillende politieke partijen, met meest recent JongLelystad, hadden al om zo’n plan gevraagd.