Stationsplein
Door Kees Bakker

Uitleggen

Dronten - Het is op z’n minst een beetje lastig. Aan de ene kant gaat de gemeente haar in- en uitkomsten ‘herijken’. Dat gebeurt met het oog op een aantal risico’s op de gemeentelijke begroting, die zomaar financieel nadelig kunnen uitpakken. En dan moet je snel kunnen schakelen. Dat is de ene kant.

En aan de andere kant wordt het gemeentehuis voor 24,9 miljoen euro opgeknapt. Hoe rijmt zich dat met elkaar?

Nu zijn er politici die zeggen ‘Herijken is hetzelfde als bezuinigen’, maar dat is niet helemaal waar. Bij herijken kijk je goed naar alle inkomsten en uitgaven en vraag je je af of die echt nodig zijn. Ieder huishouden zou dat eens in de zoveel tijd moeten doen. Of je nou moet bezuinigen of niet, er sluipen altijd zaken in je bestedingspatroon waar je je na enige tijd van mag afvragen of het nou echt nodig is.

Hoe zit het dan met die uitgave voor het gemeentehuis? Want als je moet bezuinigen verbouw je toch gewoon niet? Hoppa: 24,9 miljoen euro bespaard! Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Ten eerste zou er, ook uit een herijkingsoperatie, kunnen komen dat de verbouwing noodzakelijk is. Omdat de huisvesting niet meer op orde is, omdat de energiekosten de pan uitstijgen, omdat de werkomstandigheden voor ambtenaren niet meer van deze tijd zijn en niet aan de regelementen voldoen.

Ten tweede kun je met een verbouwing soms ook geld verdienen. Als je in je huis investeert in isolatie of energiezuinige of zelfs -opwekkende zaken, worden je maandlasten lager. Op die manier kan een investering zichzelf terugverdienen.

Ten derde is de investering van 24,9 miljoen voor tientallen jaren, die je ook over die periode kunt afschrijven. Per jaar zijn de investeringskosten dus gering en zeker niet genoeg om voor laten we zeggen 20 jaar een bezuiniging van twee miljoen euro per jaar op te vangen.

In de raadsvergadering van afgelopen donderdag werd de wethouder uitgedaagd door Lazise Hillebregt van D66 op nog eens simpel, in een A4’tje, aan inwoners van Dronten uit te leggen waarom de verbouwing van het gemeentehuis nodig is en niets te maken heeft met eventuele aanstaande bezuinigingen. Bij deze. Met bronvermelding, graag.

Lees ook: Gemeentelijke financiën 'saved by the bell', maar herijkingsoperatie gaat door