Ook Dronten heeft nu haar landschapskunstwerk

Biddinghuizen - Gedeputeerde Michiel Rijsberman overhandigde zaterdag de sleutel van het Monument voor honderd jaar Zuiderzeewet, tevens het negende landschapskunstwerk van Flevoland en het eerste in Dronten, aan wethouder Irene Korting.

Voorafgaand aan de sleuteloverdracht plaatsten de kunstenaar Bob Gramsma en kinderen uit Dronten een tijdscapsule in het kunstwerk. Het idee is om over honderd jaar de capsule weer te openen bij de viering van 200 jaar Zuiderzeewet.

Het kunstwerk van Bob Gramsma, genaamd Riff, PD#18245, gebruikte de voormalige zuiderzeegrond als mal. Hij maakte een heuvel van zuiderzeegrond. Daarin groef hij een holte waarin in een ingenieuze stalen constructie van stalen balken en bewapening beton werd gestort en gespoten. Daarna werd het kunstwerk ontgraven en de zuiderzeegrond weer verspreid over de polder. Gramsma’s nieuwgevormde landschap dat als een opgegraven archeologische vondst op palen rust, herinnert aan de bijzondere geologie en de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Riff, PD#18245 biedt onderdak aan dieren en mossen. Bezoekers kunnen het trappetje betreden om vanaf boven hun blik te laten dwalen over het oude land bij Elburg en het nieuwe door mensen gemaakte landschap met zijn dijken, wegen en greppels.

De provincie Flevoland telt op dit moment negen landschapskunstwerken: ‘Polderland Garden of Love and Fire’ (Almere), ‘De Groene Kathedraal’ (Almere), ‘Exposure’ (Lelystad), het Robbert Morris Observatorium (Lelystad), ‘Pier + Horizon’ (Kraggenburg), ‘Sea Level’ (Zeewolde), ‘Aardzee’ (Zeewolde) en ‘Deltawerk //’ (Marknesse) en het zaterdag geopende, gloednieuwe ‘Riff, PD#18245’.

Gerelateerd nieuws