'Sluit nu de hypotheek over’

Lelystad - Woningeigenaren kunnen alleen dit jaar nog hun hypotheek oversluiten naar een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Troije Financiële Diensten, Hessels & Hessels financieel advies en ACDA Advies en Consultancy uit Lelystad adviseren woningeigenaren graag over de voordelen: een lagere rente en meer financiële zekerheid.

De huidige grens voor NHG ligt tot en met 31 december nog op 290.000 euro en dat is ongeacht de waarde van de woning. Die mag namelijk wel hoger zijn. ‘Als je een vrijstaande woning hebt van 450.000 euro, dan kun je toch een hypotheek krijgen met NHG als de lening maar onder de 290.000 euro blijft’, zegt Gerard Acda van ACDA Advies en Consultancy.

Waarde van de woning maakt wél uit

Dat verandert vanaf 1 januari 2020. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) maakte onlangs bekend dat de grens voor NHG wordt verhoogd tot 310.000 euro. Voor woningen waarbij wordt geïnvesteerd in energiebesparende voorzieningen kan volgend jaar maximaal 328.600 euro worden geleend.

Groot verschil met nu: de grens voor aankoop geldt vanaf volgend jaar ook voor het oversluiten van een hypotheek. ‘Het is dus niet langer mogelijk om een lening over te sluiten van niet-NHG naar NHG als de waarde van de woning meer is dan de kostengrens’, legt Marcel Troije van De Troije Financiële Diensten uit.

Lagere rente met NHG

Een hypotheek mét NHG heeft altijd een lagere rente, omdat de bank meer garantie heeft. Ook de woningeigenaar heeft meer zekerheid, omdat er bij een eventuele gedwongen verkoop geen restschuld overblijft. ‘Het verschil kan oplopen tot wel 1 procent rentekorting’, vertelt Anne Hessels van Hessels & Hessels financieel advies. NHG kent bovendien geen leeftijdsbeperking en is niet gekoppeld aan een overlijdensrisicoverzekering.

Maak tijdig een afspraak

Maak tijdig een afspraak met één van de deelnemende kantoren om te bespreken of een hypotheek met NHG interessant is. Als u in oktober of november een afspraak plant, kan uw hypotheek voor 1 januari worden overgesloten. Het eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos.

De Troije Financiële Diensten (0320-847808) www.detroije.nl

Hessels & Hessels financieel advies (0320-222018) www.hesselsadvies.nl

ACDA Advies en Consultancy (0320-250701) www.acda-ac.nl