Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Kunt u het nog volgen?

Dat tijden en gewoonten veranderen is van alle tijden. Door de jaren heen worden vaak de wenkbrauwen gefronst bij bepaalde meningen of trends die de oude op de kop zetten.

Opmerkelijk is vaak dat het soms een kleine minderheid is die met een andere mening komt en dat dan geleidelijk de panelen verschuiven. Denk aan de hele discussie rond zwarte Piet, die zich de afgelopen jaren heeft afgespeeld. Dit gebeurde vaak onder mediadruk van de minderheid.

Wat je vaak ziet is dat een minderheid jaren later zelfs een meerderheid wordt omdat mensen het gezeur soms zat zijn, er gewoon vanaf willen zijn of zich er op een gegeven moment niet druk meer om maken en denken: laat maar, ze doen maar.

De onvrede bij mensen kan zich vertalen in stemgedrag waarbij mensen stemmen op partijen die overal tegen lijken te zijn. 

Genderneutraal

Zo is het nu ook weer met de discussie rond het genderneutrale speelgoed waar minister Van Engelshoven, in navolging van Frankrijk, een balletje over op gooide. In Engeland was het nog gekker; een echtpaar kreeg een kindje. Toen het paar naar het gemeentehuis toog om aangifte te doen van het pasgeboren kind, weigerden de man en vrouw te zeggen of de baby nu een jongetje of een meisje was. Het kind moest dat later zelf maar bepalen. 

Het is begrijpelijk dat veel mensen dat allemaal niet meer kunnen volgen.

Mien de Bouwer

Nog even over dat gendernetrale speelgoed. Volgens mij kan ieder kind in de winkel zelf bepalen of het speelgoed leuk vindt. Of dat speelgoed dan voor jongens of voor meisjes is doet er niet toe. Een kind wordt namelijk echt niet in een hoek gedrukt als het bepaald speelgoed kiest. Wanneer blijkt dat een meisje een hijskraan kiest, kijkt daarvan tegenwoordig niemand op. Om nu Bob de Bouwer om te bouwen tot Mien de Bouwer vind ik wat ver gaan. 

Straks moeten heren- en damesmodezaken naar het openluchtmuseum. Rolbevestigend is het pas als we kinderen of volwassenen) iets opdringen. Beter is het respect te hebben voor welke keuze dan ook.