Opnieuw dassenburcht ontdekt in het Kuinderbos

Bant - In het Kuinderbos is in de afgelopen periode een tweede dassenburcht aangetroffen, circa 4 kilometer verwijderd van de burcht die drie jaar geleden werd gevonden. 'Na onderzoek met fotovalcamera’s is gebleken dat er in beide burchten dassen leven', meldt boswachter Harco Bergman.

In de burcht van drie jaar geleden leeft volgens Bbergman minimaal één exemplaar en in de nieuwe burcht minimaal twee exemplaren, waarbij het een groter en kleiner exemplaar betreft. De sekse van alle dieren nog onduidelijk.

Een bucht van formaat

Staatsbosbeheer is blij verrast dat er opnieuw dassen op eigen kracht het Kuinderbos hebben bereikt. De burchten die zijn gegraven zijn bevestigd door medewerkers van stichting Das en Boom en zijn gegraven in hoge zandkoppen in het bos. Das en boom meldde dat voor elke kubieke meter grond er in de ondergrond een gangenstelsel is gemaakt van 10 meter lengte. Bergman: 'Bij de oudste burcht ligt 5-7 kubieke meter grond, dit betreft al een burcht van formaat. Bij de nieuwste burcht is dat ongeveer 3 kuub grond'.

Dassen zoeken hun voedsel voor een deel op weilanden aangrenzend aan de boswachterij waarbij het omdraaien van opgedroogde 'koeienvlaaien' hun voorkeur geniet omdat daar veel wormen onder zitten. Maar ook kevers en andere kruipende insecten als slakken. Verder eten ze graag afgevallen vruchten maar ook wel resten van dode dieren, muizen, kikkers, mollen maar lusten ook wel mais.

Gaasterland

De dichtstbijzijnde populatie dassen zit in het Friese Gaasterland en de boswachter heeft er vlak buiten Lemmer al eens één waargenomen. Echter het Prinses Margriet kanaal bleek decennia lang een onneembare hindernis. In dat kanaal zijn in- en uittreedplaatsen gemaakt waardoor ze kunnen overzwemmen en bij ijsgang er overheen kunnen lopen en zonder te verdrinken aan de overzijde aan wal kunnen gaan.

Nachtdieren

Dassen zijn nachtdieren en zoeken dan naar voedsel. Bergman: 'Hun grootste vijanden zijn het verkeer (dassen zijn relatief traag met hun korte krachtige poten) en loslopende honden. Dassen zijn sterke dieren maar ook 'dikke goedzakken' die uitsluitend als ze worden aangevallen door een hond een gevecht op leven en dood kunnen aangaan met een hond. Een reden temeer om honden uitsluitend aangelijnd mee te voeren door het Kuinderbos en ze uitsluitend los te laten in het losloopgebied in de driehoek Hopweg-Schansweg-Kuinderweg. De dassen burchten liggen daar ver vandaan en daar is de kans minimaal op een dergelijke confrontatie'.