Stationsplein
Door Kees Bakker

Jammer dat het nodig is

Lelystad - Het is mooi dat de gemeente, eindelijk, actief bootwrakken in het Gelderse Diep en de Larservaart te lijf gaat. De vraag is alleen of de huidige aanpak genoeg is.

Allereerst: bewoners vragen al jaren om een strengere aanpak. Omwonenden van het Gelderse Diep kijken op bootwrakken uit die met enige redelijkheid nooit meer zullen varen. Ik kan me goed voorstellen dat dat niet leuk is. Ruim de troep dan maar op.

De vraag is alleen of het opruimen niet nog meer troep zal veroorzaken. Kennelijk is het voor sommige mensen erg makkelijk een verwaarloosd bootje, waar men ooit plezier van heeft gehad, ergens aan te leggen en weg te lopen. Laat iemand anders de troep maar opruimen. Scheelt weer.

Het is dezelfde asociale houding als een afgedankt bankstel in het bos dumpen of je vuilniszakken bij een plastic container neergooien. Maar het komt voor. En de vraag is of die verwaarloosde bootjes van omwonenden of, zelfs, Lelystedelingen zijn, of dat misschien ook mensen uit omliggende wijken en plaatsen hun bootje daar dumpen als ze ‘m zat zijn.

Goed dat er wordt opgetreden, maar misschien moet je uiteindelijk toch naar een systeem van aanlegvergunningen of een verbod op aanmeren in de winter toe. Zodat, bij het eerste, ook makkelijker te controleren is van wie de bootjes zijn en de rekening voor afvoer en sloop ook ergens kan worden neergelegd. Jammer als het nodig is, maar ik vrees dat het daar nog wel van gaat komen. 

Lees ook: Gemeente Lelystad treedt strenger op tegen bootwrakken