Stationsplein
Door Kees Bakker

Uiteindelijk eensgezind

Dronten - Er werd donderdag aanvankelijk zwaar ingezet in de discussie over de afgewezen aanvraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om meer asielzoekers te mogen huisvesten in het AZC in Dronten. GroenLinks en PvdA vroegen zich af of er soms een andere politieke wind was gaan waaien.

Maar toen wethouder Peter van Bergen eerst toezegde een eventueel nieuw verzoek van het COA ook met de gemeenteraad te bespreken, verdween de kou al een beetje uit de lucht.

Dat hoeft de wethouder niet te doen, want het is een collegebevoegdheid zo’n aanvraag te honoreren of af te wijzen. Maar goed, het is een onderwerp dat politiek gevoelig kan liggen. Toen de wethouder vervolgens vroeg of hij het ook eerst aan de gemeenteraad moest vragen als het college bij een herhaald verzoek nu wel ‘Ja, u mag tijdelijk uitbreiden’ tegen het COA zou zeggen, stelde Leefbaar Dronten dat een mededeling achteraf dan voldoende zou zijn. De rest van de gemeenteraad zweeg en stemde daar dus mee in.

Dat heet harmonie, en dat is mooi. Ik hoop wel dat de wethouder ook nog even zijn collega of de burgemeester van Kampen inlicht voor hij een eventueel besluit neemt. Dat is netjes, maar voor de rest is het mooi dat dit onderwerp in Dronten niet zorgt voor scherpe tegenstellingen of een verhard debat met oneliners en ronkende populistische taal.

Lees ook: Nieuw verzoek van COA voor extra opvang asielzoekers maakt waarschijnlijk meer kans