Duizend Flevolanders gezocht voor wetenschappelijk onderzoek naar uitdrukkingen

Regio - Voor het landelijk publieksonderzoek 'Maak dat de kat wijs' naar kennis en gebruik van Nederlandse uitdrukkingen zijn voor Flevoland nog minstens 1.000 respondenten nodig. Naast het delen van kennis over bestaande uitdrukkingen kunnen deelnemers ook nieuwe uitdrukkingen indienen.

Nog nooit is er zo grootschalig onderzoek gedaan naar Nederlandse uitdrukkingen. Heel Nederland, van 8 tot 100 jaar, kan meedoen aan het onderzoek en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de wetenschap. Er wordt onder meer in kaart gebracht of er regionale verschillen zijn in de kennis van uitdrukkingen.

De Nederlandse taal zit vol met uitdrukkingen zoals ‘de aap komt uit de mouw’  en ‘uit de kast komen’, maar niet iedereen gebruikt of begrijpt dezelfde uitdrukkingen. Welke uitdrukkingen zijn enorm ouderwets en welke worden onbewust dagelijks gebruikt? Het onderzoek wordt uitgevoerd door Simone Sprenger en Jacolien van Rij van de Rijksuniversiteit van Groningen en brengt onder andere leeftijds- en regionale verschillen in kaart. Ook wordt er onderzocht wat de invloed van sociale media is, denk aan hashtags, en hoe het onderwijs een rol speelt.

Tijdens het Weekend van de Wetenschap, dat afgelopen weekend voor de achtste keer plaatsvond, kon het publiek ook nieuwe Nederlandse uitdrukkingen indienen die niet officieel zijn, maar wel vaak persoonlijk worden gebruikt. Deze worden meegenomen in het onderzoek. Een aantal nieuwe uitdrukkingen zijn:

  • Er zijn geen kroketten van te bakken
  • Ik weet waar je bed slaapt
  • Dat is zeilen met een emmer overboord
  • Zwemmen in een bord yoghurt
  • Die ligt aan de verkeerde kant van het gras

Deelnemen kan via: www.maakdatdekatwijs.nl