Auteur Wim Daniëls te gast bij literair café in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad

Lelystad - Schrijver Wim Daniëls is op dinsdag 22 oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, te gast bij het literair café in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

In het najaar van 2018 verscheen van zijn hand De Mulo en het in 2017 verschenen De Lagere School werd een bestseller. Eind december verscheen van zijn hand Het dorp.

Over Het dorp

Met Het dorp heeft Wim Daniëls een ode aan het dorp van weleer geschreven. Daarvoor ging op zoek naar dat vroegere dorp, het dorp van vóór 1970. Hij schrijft over typische dorpsfiguren als de smid, de boer, de kleine kruidenier, maar ook over de zandweg tussen het koren door, het dorpscafé, de dorpsdrama’s, de dorpspolitiek en andere typische dorpse fenomenen en aangelegenheden. Hij concludeert uiteindelijk dat het dorp niet dood is, maar dat het noodgedwongen is veranderd. Het resultaat is een prachtige biografie van het dorp van weleer en nu – een feest der herkenning voor iedere (ex-)dorpsbewoner.

Over De Mulo en De Lagere School

Wim Daniëls schreef twee interessante geschiedenisboeken over het Nederlandse onderwijs; De Mulo en De Lagere School. In De Mulo wordt de kleurrijke en bijzondere geschiedenis van de mulo op toegankelijke wijze uit de doeken gedaan. Deze vorm van meer uitgebreid lager onderwijs bestond in Nederland van 1857 tot 1968. Dit boek zal voor velen dan ook heel herkenbaar zijn, in de eigen herinnering of uit verhalen van ouders of grootouders. De Lagere School is een heerlijk boek, dat je terugvoert naar een tijd waarin alles nog overzichtelijk leek, met taal en rekenen als de belangrijkste schoolvakken en met gedrag, vlijt en netheid als een heilige drie-eenheid op het rapport. Het komt allemaal aan bod in het rijk geïllustreerde De Lagere School. Wim Daniëls, die zelf in de jaren zestig op zo’n lagere school zat, schetst in zijn boek het wel en wee van de lagere school in de twintigste eeuw, met de nadruk op de periode vanaf 1930.

Over Wim Daniëls

Wim Daniëls schreef boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Ook zijn doelgroepen variëren sterk; volwassenen, jongeren én kinderen. Verder treedt hij op in het theater, heeft hij samen met Kasper Boon het bordspel Het Grote Taalspel gemaakt en is hij geregeld te zien op tv en te horen op de radio.

Dinsdagavond

Hoewel de literaire cafés normaal gesproken op een woensdagavond plaatsvinden, is deze keer in verband met de beschikbaarheid van de schrijver gekozen voor een dinsdagavond. De lezing wordt georganiseerd door de Vrienden van de Bieb in samenwerking met FlevoMeer Bibliotheek en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Op vertoon van zijn/haar bibliotheekpas ontvangt de bezoeker 1,50 euro korting op de entree van 7,50 euro. Voor Vrienden van de Bieb is de toegang gratis. Kaarten voor de lezing zijn te verkrijgen via www.flevomeerbibliotheek.nl of bij de informatiebalie in de bibliotheek.