Lelystadse jongeren schitteren op filmdoek

Lelystad - Evie (9), Stacey (9) en Marlon (14) uit Lelystad schitteren in de serie De Staatsgreep en de film De Club van Lelijke Kinderen. De serie is te zien op NPO Zapp en de film ging zondag 6 oktober in première.

‘We vonden het leuk om aan zo’n grote productie mee te werken. We hebben er veel van geleerd, maar het was soms ook wel spannend’, vertellen ze.

Grote flaporen

De Club van Lelijke Kinderen gaat over Paul, een jongen van 11 jaar met grote flaporen. Hij moet mee op een schoolreisje, maar komt erachter dat hij samen met andere kinderen wordt opgesloten. President Isimo wil namelijk alle lelijke kinderen opsluiten en hiermee het land opschonen. Paul ontsnapt en richt samen met Sara ‘De Club van Lelijke Kinderen’ op. Samen proberen ze de andere lelijke kinderen te bevrijden.

Acht afleveringen

De serie vertelt de voorgeschiedenis van de film. In 8 afleveringen kun je zien hoe de kinderen worden gegijzeld tijdens de opnames van talentenjacht The Face, waar alleen uiterlijk ertoe doet. De makers van de film hebben zich laten inspireren door de brand in de Reichstag in 1933 die Adolf Hitler heeft gebruikt als excuus om een speciale wet aan te nemen. Hun boodschap? Niet alles wat je leest en ziet is waar.

Evie, Stacey en Marlon zitten samen met hun moeders aan een vierkante tafel. Stacey geniet van haar M&M’s en komt op het eerste gezicht wat verlegen over. Zodra ze over haar figurantenrol begint te vertellen, kruipt ze uit haar schulp. Ze lacht, vertelt enthousiast en doet zelfs wat danspasjes voor. Ook haar broer Marlon, die al wat meer acteerervaring heeft, houdt ervan om in de spotlights te staan.

Bevroren tenen

Evie vertelt dat een van de scenes waar zij in speelde in Duitsland zijn opgenomen. ‘We moesten heel veel rennen en het was heel koud. Iedereen had dunne balletschoenen aan, dus mijn tenen waren helemaal bevroren’, lacht ze.

Bekende Nederlanders

Stacey en Evie figureren beiden in de film. ‘We moesten de hulpjes van president Isimo in de containers duwen. Dat vond ik echt leuk om te doen’, vertelt Stacey trots. Evie mocht ook in de bus zitten. ‘Ik zat bijna naast Sem Hulsmann. Georgina Verbaan liep steeds door de bus heen. Het was heel leuk om deze bekende Nederlanders van zo dichtbij te zien.’

Wachten

‘Het filmen duurt heel lang, maar dat vind ik niet erg. Ik neem altijd mijn iPad mee’, zegt Marlon. Evie: ‘Sommige kinderen vonden het vervelend dat de scenes vaak opnieuw moesten, maar ik vond het juist leuk. Tijdens het wachten ging ik vaak spelen met de andere kinderen. En er was altijd wat lekkers te eten!’

De eerste reacties op de serie zijn positief. ‘Ik kijk elke maandagochtend een aflevering in de klas’, vertelt Evie. De film is op zondag 13 oktober eenmalig in het Agora Theater te zien. De komende periode is de film ook in alle Pathé bioscopen te zien.

Kijk voor meer informatie op www.agora-lelystad.nl.

Kiona van Commenée