Film ‘La promesse de l’Aube’ in Agora (trailer)

Lelystad - Filmtheater Lelystad vertoont dinsdag 1 oktober om 19.45 uur de film ‘La promesse de l’Aube’ in de bioscoop van het Agora Theater.

Licht melodramatische raamvertelling

‘La promesse de l’Aube’ is een Frans/Belgische verfilming (2017) van de gelijknamige autobiografie van de Franse schrijver Romain Gary (in de film gespeeld door Pierre Niney). ‘La promesse de l’Aube’ - in het Nederlands: ‘De belofte van de dageraad’ - van regisseur Eric Barbier heeft precies de vorm die je van dit soort films verwacht: in een licht melodramatische raamvertelling wordt er terug geblikt op de auteur als kind, puber en jongvolwassene, met als rode draad de verstikkende relatie met zijn moeder Nina (Charlotte Gainsbourg).

Moeilijke jeugd in Polen

Van zijn moeilijke jeugd in Polen tot zijn pubertijd in het zonnige Nice, zijn studentenjaren in Parijs en zijn harde pilotentraining tijdens de Tweede Wereldoorlog, Romain Gary leefde een uitzonderlijk leven.

Schrijver Romain Gary is een Jood die in 1914 in het Litouwse Vilnius wordt geboren en elf jaar later via Warschau naar Nice emigreert. Hij heeft een bijzondere band met zijn moeder Nina, die grote toekomstdromen heeft voor haar zoon en hem zozeer pusht dat het een ware last wordt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij piloot in Afrika. Na de oorlog wordt hij schrijver en diplomaat, onder meer als Frans ambassadeur bij de Verenigde Naties. Zijn overweldigende liefde voor zijn moeder zou hem tot een van Frankrijks grootste auteurs van de twintigste eeuw maken.

Charlotte Gainsbourg

De gewoonlijk ingetogen acterende Charlotte Gainsbourg zet in deze boekverfilming als de extraverte, gepassioneerde Nina één van haar beste rollen neer. En Pierre Niney, die Gary in heel zijn complexiteit neerzet, bewijst opnieuw zijn veelzijdige talent. Voor liefhebbers van een gekostumeerde biopic met wat tragedie erdoorheen geroerd levert deze film meer dan een ruime voldoende op.

Donateurs van Filmtheater Lelystad krijgen korting. Alle bezoekers ontvangen bij aanvang van de film gratis een kop koffie/thee. Er kunnen kaarten gereserveerd worden via www.agora-lelystad.nl of aan de kassa van Agora.