Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Claimen

Elke zomer is er wel zomernieuws. Deze zomer bleef het redelijk beperkt. Er werd regelmatig bericht over de wolven op de Veluwe. Ook ging het even over het stuiven van zand op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad en we hadden natuurlijk de storingen van de Ketelbrug die maar open bleef staan.

Zwembadje op gemeenteplantsoen

Ook in Dronten was er een soort zomernieuws. Een enthousiaste buurt mocht van de gemeente geen zwembadje op een gemeenteplantsoen zetten tijdens de hittegolf. Wat ook opviel was dat sommigen een claim wilden neerleggen omdat ze om moesten rijden of tijd hadden verloren bij de genoemde dijk of de Ketelbrug. Het komt steeds vaker voor dat wanneer mensen hinder ondervinden ze direct geld claimen omdat ze onnodige kosten hebben gemaakt en dat op de veroorzakende partij willen afwentelen. Onlangs gebeurde dat nog rond de Stint die na het trieste ongeval met kinderen niet meer gebruikt mag worden tot hij geheel is goedgekeurd. Kinderdagverblijven claimen nu de onkosten die ze hebben gemaakt voor vervangend vervoer.

Hondje in magnetron

In Amerika is dit gemeengoed. Al jarenlang claimen mensen - vaak met succes - vele dollars als ze bijvoorbeeld in een hamburger iets afwijkends aantreffen zoals een mes. Er is het bekende voorbeeld van de vrouw die haar hondje in de magnetron deed om te laten te drogen. Het arme beestje overleefde dit niet en de vrouw diende een claim in. Ze kreeg gelijk. Het instructieboekje had niet vermeld dat je geen hond kunt drogen in een magnetron. Gevolg is dat instructieboekjes thans veel dikker zijn omdat ze vol staan met informatie waarvan je denkt: dat is toch logisch? Iedereen wordt veel voorzichtiger en dat lijkt soms door te slaan. In een hittegolf een zwembadje op het gemeenteplantsoen plaatsen lijkt onschuldig en een verfrissend idee. Toch greep de gemeente in omdat wanneer er iets fout zou gaan zij verantwoordelijk is en voor de gevolgen moet opdraaien. Begrijpelijk. Gelukkig is de gemeente nu in goed gesprek met de buurt omdat ideeën uit de samenleving het waard blijven om als het even kan uitgevoerd te worden.