St Jansdal opent maandag afdeling Kort Verblijf in Lelystad

Lelystad - Ziekenhuis St Jansdal opent op maandag 30 september de afdeling Kort Verblijf op de locatie in Lelystad. Het is vanaf dan weer mogelijk om in het ziekenhuis te overnachten na een ingreep.

Twee operatiekamers

St Jansdal is erin geslaagd om voldoende medewerkers te vinden voor deze nieuwe afdeling. Dat was nog een hele klus, meldt het ziekenhuis. Er worden op 30 september twee operatiekamers in Lelystad in gebruik genomen en er zal op maandag, dinsdag en woensdag geopereerd worden.

De afdeling Kort Verblijf is open van maandag tot en met vrijdag en is In het weekend gesloten.

Maandenlange voorbereiding

Het realiseren van deze afdeling in Lelystad ging niet over één nacht ijs, aldus het ziekenhuis. Een projectgroep was maanden bezig met het maken van plannen. 'Naast het werven van medewerkers moest er uitgezocht worden of de plannen haalbaar waren. Veel voorbereidingen werden getroffen en mogelijkheden onderzocht. Bijna alle afdelingen binnen het ziekenhuis waren betrokken bij deze operatie. Het is voor patiënten en medewerkers geweldig dat met Kort Verblijf het zorgaanbod in Lelystad wordt uitgebreid', aldus het ziekenhuis.

Met de afdeling Kort Verblijf biedt St Jansdal de patiënten in Flevoland meer zorg dichtbij huis. 'Wanneer de patiënten kunnen overnachten in Lelystad scheelt dat aanzienlijk in reistijd, ook voor het bezoek. Mensen kunnen bijvoorbeeld een nieuwe heup of knie krijgen, borst- en schouderoperaties ondergaan of aan een liesbreuk geholpen worden. De bedoeling is dat patiënten maximaal drie nachten blijven. De afdeling is in het weekend gesloten'.

Geen spoedoperaties in Lelystad

Er worden geen spoedoperaties gedaan in Lelystad, maar alleen geplande operaties bij relatief gezonde mensen. Deze groep heeft namelijk een geringe kans op complicaties. Dit is belangrijk omdat er geen Intensive Care in Lelystad is. Voor spoedingrepen moeten mensen dus nog steeds naar Harderwijk of een ander ziekenhuis. 

De komst van Kort Verblijf heeft effect op veel afdelingen zoals de schoonmaak, de voedingsdienst, secretariaten, verpleging en bewaking. Ook komen er fysiotherapeuten naar Lelystad. Na een operatie aan bijvoorbeeld heup of knie is er hulp nodig bij het lopen. 

Meer uitbreiding op termijn

Op termijn komt er nog meer uitbreiding. Te denken valt aan amandelen knippen en buisjes plaatsen bij kinderen. Daarnaast komt er een derde dag bij dat chemotherapie mogelijk is in Lelystad.

Gratie pendeldienst

De gratis pendeldienst van St Jansdal gaat vanaf donderdag rijden tussen de locaties in Lelystad en Harderwijk.