Stationsplein
Door Kees Bakker

Logische gedachte

Lelystad - Het is een logische gedachte. Leefbaar Lelystad, Lokaal Lelystad, de PVV en Forum voor Flevoland pleitten dinsdag in de gemeenteraad voor het breder uitnodigen van buurtbewoners als het gaat om de plekken waar ondergrondse containers worden geplaatst.

Nu worden alleen direct omwonenden in een bepaalde straat rond de beoogde plek uitgenodigd, volgens de vier partijen zou het goed zijn als iedereen die in een bepaalde straat of buurt van die container gebruik moet maken, wordt uitgenodigd.

Aanleiding voor het pleidooi was een bijeenkomst in de Jol, waar maar liefst één omwonende was uitgenodigd om mee te praten en te denken. Maar goed, dat was niet zozeer het gevolg van bestaand beleid, maar van een fout.

De gedachte van de vier partijen is logisch, de redenering van de wethouder om dat niet te doen echter ook. Ondergrondse containers worden op centrale plekken in wijken en buurten geplaatst, niet iedereen krijgt er eentje voor de deur. In mijn geval zal ik straks naar een hofje achter mijn eigen straat moeten lopen met mijn zak restafval. Dan zou het merkwaardig zijn als mijn stem over waar die container in dat hofje wordt geplaatst net zo zwaar telt als die van direct omwonenden, van de mensen die er straks op uit moeten kijken.

Het blijft een heikele kwestie, dat ondergrond inzamelen, en de angst voor vervuiling rondom de containers is groot. Ieder voorstel dat voor meer draagvlak zorgt is daarom goed, maar ik kan me ook voorstellen dat het voorstel van de vier partijen juist averechts zou werken in dat geval. De gemeenteraad wilde er in ieder geval niet in meegaan. Of dat dan wijs is, zal achteraf pas blijken.