Geen nieuw gesprek over kosten hertelling provinciale verkiezingen

Dronten - Dronten gaat niet meer klagen bij de provincie over de kosten van de hertelling voor de laatste provinciale verkiezingen. GroenLinks wilde daar donderdag een voorstel voor indienen, maar trok dat in. Klagen heeft namelijk geen zin.

Dronten heeft flinke kosten gemaakt in verband met de hertelling: 41.677 euro. Daarvoor heeft men van de provincie een ‘tegemoetkoming’ ontvangen van 7.400 euro. GroenLinks vindt dat niet netjes en vindt dat de provincie haar verantwoordelijkheid moet nemen en de volledige kosten moet dekken. Daarom wilde men donderdag samen met Leefbaar Dronten en de SP een voorstel indienen om daar alsnog over te gaan praten met de provincie.

Volgens burgemeester Jean Paul Gebben heeft dat echter weinig zin, omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken zich hier ook al over heeft uitgesproken. Maar in voorbereiding op het voorstel van GroenLinks was hij wel even in de materie gedoken. ‘Het schijnt namelijk zo te zijn dat nergens in de wet staat dat als er een hertelling plaats moet vinden, dat ook in de desbetreffende gemeente moet gebeuren. Dus we hadden misschien ook alle stembiljetten in een busje kunnen doen en die naar Lelystad kunnen brengen. Dat zou wat zijn geweest. We zoeken dat nog even precies uit.’

Vermast wil de burgemeester niet met een onmogelijke opdracht op pad sturen en trok het voorstel daarom in. Hij deed echter wel een moreel appèl op de provincie om alsnog over de brug te komen.