Stationsplein
Door Kees Bakker

Voorspelling

Lelystad - Laat ik eens een voorzichtige voorspelling doen: ook de regeringspartijen D66 en ChristenUnie zullen uiteindelijk instemmen met de verkeersverdeelregeling voor Lelystad Airport die minister Cora van Nieuwenhuizen naar Brussel heeft gestuurd, en die kennelijk groen licht zal krijgen.

De afgelopen maanden waren er regelmatig kritische geluiden te horen van deze partijen in Den Haag. Want er mag op Lelystad Airport geen autonome groei van het vliegverkeer plaatsvinden, het vliegveld is bestemd om vakantievluchten van Schiphol over te nemen en de nationale luchthaven daarmee te ontlasten en ruimte te geven voor groei van intercontinentale vluchten.

Maar de kritische houding is ook een beetje voor de bühne. Dat geldt ook, met alle respect, voor de kritische toon van GroenLinks en de SP. Die partijen zijn faliekant tegen de ontwikkeling van Lelystad Airport en bezigen daar harde woorden in, over geschonden afspraken, de prestatiedrang van de minister, besluiten er door drukken en dat soort kreten. Maar dat is politiek: je eigen punt maken, de tegenstander wegzetten als onbetrouwbaar en vertragingstechnieken toepassen.

Zo wordt het spel gespeeld. Net als het spel van D66 en ChristenUnie om nu kritisch te zijn, daarmee de achterban van tegenstanders van Lelystad Airport op de Veluwe en in Overijssel tevreden te stellen, om straks uiteindelijk wel akkoord te gaan. En dan vooral te benadrukken wat men bereikt heeft: hogere aanvliegroutes, minder overlast.

Dat is mijn inschatting. De tijd zal het leren.