Stationsplein
Door Kees Bakker

Goed en slecht nieuws

Dronten - Het goede nieuws is: Dronten werd één keer genoemd in het debat in de Tweede Kamer vorige week woensdag over Lelystad Airport. Het slechte nieuws: Dronten werd slechts één keer genoemd.

Want Wezep, Stadshagen, de Veluwe en nog wat andere plaatsen in Nederland kwamen er beter vanaf, daar bestaat politiek meer aandacht voor. Bewoners in Gelderland en Overijssel die tegen de uitbreiding van Lelystad Airport zijn hebben zich knap weten te organiseren en positioneren in die discussie. Als het gaat om ‘omwonenden’ van Lelystad Airport, gaat het over hen. Niet over Dronten-West, niet over Swifterbant en ook niet over Biddinghuizen. Terwijl daar toch de meeste overlast zal zijn van overvliegende vliegtuigen.

Op zich is het ook niet gek dat de discussie meestal over de gebieden gaat die veel verder van het vliegveld liggen. Hoe dichterbij je bij het vliegveld komt, hoe minder je andere routes of vlieghoogtes kunt kiezen. De vliegtuigen zullen toch een keer moeten landen. Maar toch is het vreemd te moeten constateren dat, als het gaat om de omwonenden van Lelystad Airport, die mensen kennelijk in Overijssel en Gelderland wonen, niet in Dronten of Lelystad.