Aangetaste buxus? Plant en takken moeten bij restafval

Dronten - Een door de rupsen van de buxusmot aangetaste buxusplant mag niet in de gft-container, meldt de gemeente Dronten. De aangetaste takken en de plant moeten in een afgesloten zak bij het restafval.

Weggooien voorkomt verspreiding

Belangrijk is om de verspreiding van de eitjes, rupsen en poppen zoveel mogelijk te voorkomen. 'Aangetaste buxus mag niet bij het gft. Het gft wordt namelijk gecomposteerd en de buxusmot kan in verpopte vorm het composteerproces overleven. De aangetaste takken en planten dienen dan ook in gesloten afvalzakken als restafval te worden aangeboden. Zelf brengen bij de milieustraat kan ook', aldus de gemeente.

Bestrijding is noodzakelijk

De schade die de beestjes aanrichten uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Tijdens het hele groeiseizoen zijn er rupsen aanwezig die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven. 'Wees er snel bij om de rupsen te bestrijden, want in korte tijd maken ze complete buxushagen en -struiken kapot. Controleer uw buxus en verwijder alle rupsen (ook in de zomer en de herfst). De rupsen zitten vooral in de bovenste blaadjes. Aangevreten planten zijn vaak prima in staat om zich te herstellen, maar staan er dan wel een poos aangetast bij. Helaas blijven er veelal voldoende eitjes, rupsen of poppen aanwezig om de herstellende plant opnieuw kaal te vreten. Hebben de buren een buxus in de tuin? Dan is het belangrijk dat zij eveneens actief bestrijden. De buxusmot verspreidt zich namelijk snel'.

Japanse hulst is een alternatief

Als alle buxusplanten zijn aangetast, is het een optie om de planten te vervangen door bijvoorbeeld een Japanse hulst. Dit is een plant die qua uiterlijk op de buxus lijkt en in de tuin dus hetzelfde effect heeft. Deze plant is echter ongevoelig voor de buxusmot en andere plagen die de buxus wél aantasten.

Meer informatie over het herkennen en bestrijden van de buxusmot staat op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.