Endurance zeilrace zorgt voor spektakel op het Bovenwater

Lelystad - Vijftien zeilteams hebben zich al ingeschreven voor de 6-uurs race op zaterdag 28 september op het Bovenwater in Lelystad. Watersportvereniging Het Bovenwater organiseert deze 'endurance' race voor Laser zeilers voor het tweede jaar op rij.

Het principe van deze 6 uur durende race is heel eenvoudig: het team dat in 6 uur tijd de grootste afstand aflegt is de winnaar. Elk team bestaat uit 2 mensen met 1 boot. Een Laser is een eenmansboot en dus wisselt de bemanning na iedere ronde.

Dat zorgt voor een hoop sensatie op de steiger. Om geen tijd te verliezen willen de deelnemers zo snel mogelijk wisselen. Dat gaat wel eens mis en slaat de boot om of stapt er iemand naast de boot. Dan valt je ‘snelle wissel’ dus letterlijk in het water.

'Vorig jaar was de race een groot succes en dat merken we nu aan de inschrijvingen', zegt initiatiefnemer Dennis de Ruiter. 'Inmiddels zijn er al 15 teams aangemeld. Dat is veel meer dan vorig jaar. Maar er kunnen er nog meer bij'.

'De leden van WV Het Bovenwater zijn enthousiast over het concept. Het zeilen blijft hetzelfde maar die wissels en de afhankelijkheid van je teamgenoot maken het spannend. Soms moet je toekijken hoe je teamgenoot plaatsen verliest, maar ook als die een paar plaatsen wint, geeft dat weer extra druk om het zelf ook goed te doen', vult de Ruiter aan. Zelf vaart hij ook mee met de wedstrijd.  

De race trekt ook regionale zeilteams aan, want er zijn al inschrijvingen van buiten de club. Teams voor de 6-uurs zeilrace voor Laser zeilers van binnen en buiten de club kunnen zich inschrijven via de website van WV Het Bovenwater, Uilenweg 15 te Lelystad.