Tevreden gezichten bij voorbereidingstoernooi Flevo Musketiers

Lelystad - Zowel de deelnemers als de vrijwilligers kijken met een goed gevoel terug naar het basketbaltoernooi van afgelopen zondag in de Lelystadse Rietlanden. Flevo Musketiers was gastheer van jongensteams die op het hoogste nationale niveau in zowel Nederland als Duitsland actief zijn.

De wedstrijden werden gespeeld in beide zalen van het Rietlanden-complex. In de oude (KFC-) zaal speelden de U14 en 16, in de nieuwe (Sherwin Williams-) zaal de U12 en 18/20. Verdeeld over 4 leeftijdsklassen (U12, 14, 16 en 18/20) werkten 24 teams hun voorbereidingswedstrijden af. Opvallend was dat in iedere klasse 3 tot 4 teams aan elkaar gewaagd waren. Daardoor konden zij zich op het scherpst van de snede voorbereiden op het basketbalseizoen dat komend weekend start.

Het gaat om leren en beter worden

Wat men als een groot pluspunt ervaart is dat het bij de teams niet om het behalen van de toernooizege gaat. Het gaat om leren en beter worden, zoals dat bij jeugdbasketbal hoort. Zeker als je nog in de voorbereiding van het seizoen zit. De organisatie zet dit kracht bij door geen prijsuitreiking te doen, maar vooral veel energie te steken in het vinden van een goed niveau deelnemers en scheidsrechters.

Organisatoren Marc Laan en Mark de Vries hebben in de dagen na het toernooi al behoorlijk wat complimenten ontvangen en daarnaast signalen gehad dat veel van de teams volgend jaar zeker terug komen. De Duitse afvaardiging zal dan ook zeker groter worden. Zowel Münsterland als Hamburg willen met meer teams naar het toernooi komen. En ook toernooipartner Noordkop Den Helder zal op de zaterdag ervoor een grotere Duitse deelname krijgen. Ook zijn er inmiddels geluiden dat er ook belangstelling is uit de Balkanregio.

De scheidsrechters die hebben meegewerkt aan het toernooi gaven aan met volle teugen te hebben genoten. De Plus Postma-lunch tijdens het toernooi en de Chinese maaltijd van Oriënt na afloop maakte het voor zowel de scheidsrechters als vrijwilligers helemaal af. 

Mooie start van het seizoen

Voor Flevo Musketiers is het ook organisatorisch een mooie start van het seizoen. Mark de Vries: 'De vele ouders en jeugdleden die meewerkten tijdens de dag liepen nagenoeg allemaal met een brede lach en een trots gezicht rond. Het is ieder jaar weer een enorme klus om alles bij elkaar te krijgen, maar als je de dag dan beleeft, merk je pas hoe gaaf het is om dit niveau basketbal in Lelystad te mogen ontvangen. Dat geeft enorm veel energie voor de rest van het seizoen!'

Voor het enige landelijk spelende team van Flevo Musketiers, de U14-1, was de deelname aan het toernooi een prachtige ervaring. Het team bestaat voor de helft uit spelers die vorig jaar zesde van Nederland werden in de U12. De andere helft zijn spelers die nog niet eerder op landelijk niveau hebben gespeeld. De Vries: 'Als je dan mag aantreden tegen de Nederlands Kampioen en een Duitse topploeg is dat een geweldige ervaring die niemand je meer afneemt. De snelheid waarin het team zich tijdens het toernooi ontwikkelde geeft veel vertrouwen voor hun ontwikkeling bij de deelname op het landelijke 2e niveau dit seizoen. Hoewel het team geen winstpartij wist te boeken, konden ze 2 van de 4 wedstrijden aardig meekomen met hun tegenstander die in de eredivisie uit zal komen'.