Stationsplein
Door Kees Bakker

Gedroomde uitkomst

Dronten - Nu de stofwolken rond de verbouwing van het gemeentehuis in Dronten zijn opgetrokken, figuurlijk dan, letterlijk moeten ze nog komen, is het spannend om te zien wat de participatie rond de inrichting van de publieksruimtes en de raadszaal gaat opleveren.

Het politieke proces is gelopen: de gemeenteraad heeft in overgrote meerderheid tot renovatie van het gemeentehuis besloten. Dan moet het gekrakeel daarover ook een keer ophouden: het is een democratisch doorlopen proces geweest, waarbij een meerderheid heeft besloten.

De blik moet nu op de toekomst gericht zijn. En dan zijn er in het participatieproces (zullen we daar nog eens een ander woord voor verzinnen?) drie dingen spannend. Ten eerste: wil de bevolking van Dronten meedenken over hoe haar gemeentehuis er uit moet komen te zien? Ten tweede: wat zal dat opleveren? En tot slot: levert het dan inderdaad iets op waar Dronten trots op is?

Bijvangst van het participatieproces zou kunnen zijn dat je een deel van de Dronter bevolking betrekt bij een deel van de besluitvorming rond een bepaald onderwerp, in dit geval de renovatie van het gemeentehuis. De kunst is dan om die mensen ook daadwerkelijk te horen, niet alleen het gevoel te geven dat ze gehoord worden, maar nog meer om ze in latere processen bij andere besluiten ook weer te betrekken. Met hopelijk hetzelfde enthousiasme dat bij dit proces is komen kijken. Dat zou denk ik politiek de gedroomde uitkomst (moeten) zijn. We gaan het zien.

Lees meer over dit onderwerp in het nieuwsdossier Renovatie gemeentehuis Dronten.