Stationsplein
Door Kees Bakker

Misplaatste hoffelijkheid

Lelystad - Een kleine ergernis deze week. Regelmatig moet ik in Lelystad op de rem trappen, omdat een vriendelijke automobilist voor mij fietsers voorrang geeft waar ze dat niet hebben.

Neem de rotonde achter het spoor bij het Hanzepark. Je draait je rondje en houdt niet altijd rekening met de hoffelijke automobilist voor je. Je trapt dus op de rem, in de hoop dat de auto’s achter je dat ook doen.

Nu is dit nog een kleine ergernis, omdat de situatie redelijk overzichtelijk is. Lastiger wordt het als een auto vanuit de richting van het station vanaf de Middendreef de Tjalk wil inrijden en dan opeens op de rem gaat staan voor fietsers die daar geen voorrang hebben. Als je dan zelf uit de richting van het politiebureau komt en de dreef al bent opgereden om ook de Tjalk in te rijden, moet je niet alleen plots op de rem stappen, maar sta je ook middenop de Middendreef stil. Geen prettige ervaring.

Dus, hoffelijke automobilist: niet doen! Of, gemeente Lelystad, geef fietsers op oversteken en bij rotondes voorrang, net als overal in Nederland. Dan weten we ook waar we aan toe zijn.