Tekort op Jeugdzorg Lelystad blijft groeien

Lelystad - Het tekort op de Jeugdzorg pakt dit jaar voor de gemeente Lelystad nog groter uit dan al was verwacht. Ondanks eerdere bezuinigings- en efficiencymaatregelen voorziet de gemeente een extra tekort dit jaar van 3,1 miljoen euro. Er wordt een ‘taskforce’ ingesteld om verdere bezuinigingen te gaan onderzoeken.

Dat heeft wethouder Nelly den Os dinsdag aan de gemeenteraad meegedeeld. Het tekort voor dit jaar kan worden gedekt uit een speciaal daarvoor ingestelde reserve, maar voor de komende jaren zijn  extra maatregelen nodig.

Petitie

Lelystad staat niet alleen in dit probleem. Veel gemeenten komen fors geld tekort op de uitvoering van de zorg en ondersteuning voor hulpbehoevende jongeren en hun gezinnen. In mei van dit jaar heeft Lelystad de petitie voor meer geld voor jeugdhulp ondertekend. Daarin hebben ruim 250 gemeenten het Kabinet en de Tweede Kamer opgeroepen te zorgen voor een adequate verhoging van het jeugdhulpbudget. ‘Deze petitie was tevens bedoeld als signaal naar onze inwoners en andere gemeenten dat we hen niet in de kou laten staan. Gemeenten moeten voldoende mogelijkheden krijgen om jeugdhulp op een goede wijze uit te kunnen voeren,’ aldus Den Os.

Het Kabinet heeft eerder ook extra geld toegezegd, maar het is nog niet bekend om welk bedrag het gaat voor Lelystad.