Debutantenbal wordt net niet opgeluisterd met een overwinning

Dronten - ASVD is de competitie gestart met een 17-15 nederlaag tegen DOS uit Westbroek. En wellicht vreemd genoeg heerste na afloop een goede stemming bij de korfballers uit Dronten. Dat verdient een nadere toelichting en die gaat terug naar het vorige seizoen.

Uittocht van spelers

In het voorjaar werd met Adri Kok een ambitieuze trainer binnengehaald als opvolger van de succesvolle Wilbert Leendertse die zes jaar aan het roer heeft gestaan. De nieuwe hoofdtrainer en ook de vereniging wisten toen nog niet dat er een ware uittocht van spelers ging plaatsvinden. Het betekende dat afgelopen zaterdag maar liefst vier spelers hun debuut maakten en het team op vijf van de acht plaatsen een nieuwe bezetting had.

Debutanten

Je zal 16, 17 jaar zijn en nooit hoger gespeeld hebben dan eerste klasse bij de junioren en nu opeens in de overgangsklasse spelen. Het overkwam Joram Oosterom (17) en Jesse Postma (16). Asmara Meinen en Sem Oosterom completeerden het kwartet debutanten. Het team was ook blij met de mededeling van Petra Leijten om weer aan te sluiten bij het eerste team.

Al deze mutaties maakt het verwachtingspatroon voor dit seizoen anders dan voorgaande jaren. Kan er genoeg tegenstand worden geboden en zijn er misschien ergens punten te halen? Ook hoofdtrainer Adri Kok moest schakelen: 'Toen ik tekende bij ASVD stond er een ander team dan nu. Ik wilde voortborduren op wat Wilbert Leendertse had achter gelaten. Met dit team moest ik mijn uitgangspunt wijzigen. Dat heeft mij tijd gekost maar ik heb de knop omgezet. En dat geldt ook voor de spelers die wel zijn gebleven'.

Wennen

Natuurlijk waren al die debutanten zenuwachtig toen de wedstrijd begon. Na een kwartier spelen stond er al een 8-2 tussenstand op het scorebord. Het was dan ook wennen. De Drontense formatie heeft een hoog schotpercentage nodig, omdat vanwege lichtheid en lengteverschil de rebounds niet hoog in getal zijn. Na die 8-2 kwam ASVD niet dichterbij maar ging het wel mee scoren. De ruststand werd bereikt bij 11-6 in het voordeel van DOS.

Inhaalrace

Ook in de tweede helft bleef in eerste instantie het verschil rond de zes doelpunten. Bij 13-7 begonnen de Drontenaren gestaag aan een inhaalrace. Opmerkelijk genoeg aangevoerd door de jonkies Jesse en Joram. Zij kwamen wat onder de druk van hun verdedigers uit en wisten de korf goed te vinden. Uiteindelijk scoorden zij samen maar liefst tien doelpunten. Helaas stokte de inhaalrace bij 15-14. Toen waren er momenten om langszij te komen. Het was echter DOS dat eerder scoorde en daarmee de beslissing in Westbroeks voordeel beslechtte. Bij een 17-15 eindstand zochten de teams de douches op.

En waarom was er een goede stemming? Dat was vanwege die knop. Omdat deze wedstrijd liet zien dat die met succes en volle overtuiging is omgezet. Hoofdtrainer Adri Kok liet dit ook blijken in de app die hij de spelers stuurde: 'Mijn complimenten hoe er vandaag is gespeeld en hard gewerkt. Dit geeft goede moed!'.

Doelpuntenmakers: Joram Oosterom en  Jesse Postma 5x, Arjen Kamer 2x, Sem Oosterom, Petra Leijten en Asmara 1x.

Komende zaterdag speelt ASVD haar eerste thuiswedstrijd. Het sterke Wit Blauw uit Kampen komt op bezoek. De aanvang is 15.30 uur.