Bieb staat op zijn kop tijdens LelySTART

Lelystad - Een Live Action Game in Draculasferen, een kledingruilbeurs en een groot festijn voor (groot)ouders met jonge kinderen (0-6 jaar); tijdens LelySTART 2019 staat de bibliotheek van Lelystad op zijn kop.

'Met deze programmering willen we laten zien wat wij allemaal voor de Lelystedelingen kunnen betekenen', legt bibliotheekmedewerker Kirsten uit. 'We zijn er voor alle inwoners en we willen op deze manier de drempel wegnemen, zodat iedereen een kijkje komt nemen in ons kleurrijke pand aan de Promesse'.

De jacht op de onsterfelijke

Het LelySTART-weekend begint op vrijdag de 13e toepasselijk met de Live Action Game ‘De jacht op de onsterfelijke’ in horrorsferen. In de Agora toveren bibliotheekmedewerkers Kelly en Jeroen op de tweede verdieping een aantal ruimtes om tot het kasteel van graaf Dracula. 'In het kasteel van deze beruchte vampier loopt tussen de bewoners één onsterfelijke persoon. Aan de deelnemers de taak om die te vinden', legt Jeroen uit. Dit spel wordt gespeeld met acteurs van JTL en is een voorproefje op de Live Action Game ‘De Bruid van Dracula’ tijdens Halloween op zaterdag 26 oktober. 'Dan pakken we het nog grootser aan', vertelt Kelly. 'Tijdens LelySTART geldt een speciale actie, dan kunnen mensen met korting een kaartje kopen voor de Halloweeneditie. Een kaartje kost dan slechts 20 euro per persoon, in plaats van 25 euro'.

Alles Kids

Zaterdag 14 september is gereserveerd voor (groot)ouders en hun jonge (klein)kinderen. 'Het wordt één grote happening', laat bibliotheekmedewerker Corien weten. 'Er is kindertheater van Dierendorpje, kinderen kunnen knutselen, worden geschminkt of op de foto in de photo booth, er lopen levende boekfiguren rond dankzij JTL en overal in de bieb staan informatiestands, waar Lelystadse bedrijven hun diensten komen promoten'. Daarnaast zijn er workshops peuter- en kleutergym, kindertheater en peuterpuberteit, een landingsbaan van Aviodrome en een kinderwagenoptocht door het Stadshart. Ook de Vrienden van de Bieb zijn aanwezig met hun jaarlijkse boekverkoop. 'En er is ook gedacht aan eten en drinken in de Smulhoek, waar alles voor slechts 0,50 euro te koop is', vult bibliotheekmedewerker Naomi aan.

Kinderkledingruilbeurs

Collega Trijntje ontfermt zich met vrijwilligers van LelySTART over de kinderkledingruilbeurs. 'In aanloop naar zaterdag de 14e kunnen mensen in de bibliotheek tweedehands kinderkleding inleveren', legt ze uit. 'De kleding wordt gecontroleerd en degene die de kleding inlevert krijgt een waardebon, waarvoor op zaterdag de 14e nieuwe kleding kan worden opgehaald. Goed voor de portemonnee én het milieu'. De overgebleven kleding wordt naar het Leger des Heils gebracht.

Literaire lezing

Om de dag in stijl af te sluiten komt Thomas Olde Heuvelt zaterdagavond een literaire lezing geven. Deze jonge thriller- en horrorschrijver brak door met het boek ‘Hex’ en bracht afgelopen jaar het boek ‘Echo’ uit. Nadat hij werd geprezen door sterauteur Stephen King, mocht Olde Heuvelt dit jaar ook het Spannende Boekenweekgeschenk schrijven, genaamd ‘Dolores Dolly Poppedijn’. Hij vertelt alles over zijn werk, leest voor en signeert zijn boeken.

Kijk voor meer informatie op de website van LelySTART.  

Gerelateerd nieuws